Vücut geliştirenler nasıl beslenir?

Tam tahıllı bütün ürünler, vücut geliştirenlerin mutfakta kullandığı ürünlerdir. Kepekli makarna, kepekli, tam tahıllı lavaş, sandviç...

 

Çok vücut geliştiricinin ve bilimsel tecrübelerin gösterdiği, vücut geliştirmenin %70’inin mutfakta gerçekleştirildiğidir. İnanması güç de olsa, ne kadar etkili, yoğun, sıkı antrenman da yapsanız, vücudunuzun gelişmesi, sıkılaşması ve irileşmesi için gereken olan, kaliteli protein, yağ ve karbonhidratlardır. Pek çok insan de bu sporu yapıp, vücudunun yeteri kadar gelişemediğinden yakınmaktadır.

Tam tahıllı bütün ürünler, vücut geliştirenlerin mutfakta kullandığı ürünlerdir. Kepekli makarna, kepekli, tam tahıllı lavaş, sandviç ekmekleri, normal ekmekler, sindirimi ve kana karışımı geç olduğundan ötürü tercih edilirler.

Ara ögünler bir vücut geliştirici için hayli önemlidir. Ara ögünler jambonlu sandviç, fıstık ezmeli sandviç, kuru yemişler, yulaf lapası, muz veya elma gibi besinler ile yapılmalıdır. Unutmayın ki diyette de olsanız, 3 saatte bir vücudunuzu protein ile beslemek zorundasınız.

Genel açıdan hayvansal proteinler, hindi, kırmızı et, tavuk eti ve balık etinden gelir. En iyi örnekleri, hindi gögüs, tavuk gögüs, biftek, antrikot, çipura ve somon gibi kaynaklardır. Kuzu eti yüksek kolesterol ve yağ içeriğiyle, sporcular tarafından pek tercih edilmez.

Takriben bir sporcunun, günlük tüketmesi gerekli olan protein miktarı kilosunun takriben 1.5-2 katıdır. Bilhassa hayvansal proteinler, içindeki aminoasit ile, bitkisel proteinlere fark atmakta, kas onarımı ve gelişmesine daha pozitif etki etmektedirler. Kahvaltıda, yumurta, badem, fındık, ceviz gibi sağlam protein kaynakları olmazsa olmazdırlar. Bununla beraber sizi geç acıktıracak, kana geç karışacak yapıda olan kompleks karbonhidratlar da tüketilmelidir. Yulaf kepeği, en iyi karbonhidratlardan birisidir.

 

Vücudumuzun en ehemmiyetli enerji kaynaklarından yağlar ise, bilindiği gibi daha sağlıklı olan doymamış yağ asidi içeren besinlerden karşılanır. Bunun en sağlıklı ve bilinen örneği, zeytinyağıdır. Onun yanında kanola yağı, avokado yağı, hindistan cevizi yağı da sağlıklı yağlardandırlar. Ek olarak kuru yemişlerde de hayli iyi derecede, testosteron salgısını arttıran yağlar bulunmaktadır 

Bitkisel proteinler ise, nohut, mercimek, barbunya, fasulye gibi bakliyatlardan, soya fasulyesi ve soya kıymasından sağlanabilir. Genellikle onarıcı ve geliştirici etkisi olmasa da, bitkisel proteinler de lifli içerikleriyle mutlaka tüketilmelidir. Ek olarak baklagiller sporcu dostu karbonhidratlardır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kemik erimesi neden olur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?