Vertigo nasıl anlaşılır?
Merkezi sinir sistemindeki, denge merkezini etkileyen türlü durumların nihayetinde oluşan baş dönmeleri bu kategoride incelenir. Baş ...
Vertigo, denge sisteminin türlü nedenler nihayetinde bozulmasıyla, denge kaybına ve baş dönmesine neden olan bir hastalık belirtisidir. Vertigo yalnız olarak hastalık olarak değerlendirilmez. Vertigoya yani baş dönmesine neden olan durumun teşhis edilmesi önem taşır. Baş dönmesine neden olan çok faktör bulunmaktadır. Vertigo adı verilen baş dönmesi ise ayrı bir tür olarak incelenir. Denge kaybının nedenine göre hastaların şikayetleri ve hastalığın tedavisi değişiklik gösterebilir.
Santral Vertigo
Merkezi sinir sistemindeki, denge merkezini etkileyen türlü durumların nihayetinde oluşan baş dönmeleri bu kategoride incelenir. Baş dönmesini, konuşma ve görme fonksiyonlarında kayıp, şuur kaybı ve felç takip edebilir. Boyun hastalıkları ve diğer sistemik hastalıklar da vertigoya neden olabilir.
İç kulaktan kaynaklanan periferik vertigo
Santral sinir sisteminden kaynaklanan vertigo
Vertigo tipleri
Denge kaybının kaynağına göre vertigo 2 kısımda incelenir.
Periferik vertigo
Bu tarz vertigonun sebebi iç kulaktan kaynaklanır. Periferik vertigoya; benign paroksismal pozisyonel vertigo, labyrinthitis, Meniere hastalığı (estibüler nörinit,) diğer iç kulak rahatsızlıkları ve ilaç toksisitesi neden olabilir.
Meniere hastalığı da iç kulak kaynaklı vertigoya neden olur. Çınlama, duyma kaybı, ve basınç hissine neden olur. Kulak içerisindeki yüksek basıncı, 24 saate varan baş dönmesi atakları takip eder.
Labyrinthitis ise orta kulaktaki krınik iltihapların, iç kulak bölümüne yayılması nihayetinde oluşur.
İç kulak bölümünde tümör veyahut sinirleri etkileyen hastalılar da vertigoya neden olabilir.
BPPV (Benign paroksismal pozisyonel vertigo ) Pozisyona bağlı vertigo en fazla karşılaşılan tipidir. İç kulaktaki kristallerin hareketlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. 1 dakikadan daha az süreyle ve başın hareketlerine göre baş dönmesi görülmektedir.
Vertigonun belirtileri nelerdir?
Tıbbi anlamda; vertigo, baş dönmesinin belli bir çeşididir. Hastanın, etrafında hiçbir hareket olmasa bile başı dönebilir ve denge kurmakta zorlanabilir. Baş dönmesinin nedenine bağlı olarak, baygınlık ve yer kayıyormuş hissi, kulaklarda çınlama, mide bulantısı, kusma ve gözlerde kararma da vertigoya eşlik edebilir.