Vergi terkini nasıl yapılır?

Vergi hukuku kapsamına yer bulan vergi terkini negatif şartların meydana gelmesinden ötürü mükelleflerin vergi borçlarının silinmesi ...

 

Kamu hizmetlerinin doğru biçimde ilerleyebilmesi için devlet kurum ve kuruluşlardan vergi almaktadır. Kamunun en ehemmiyetli gelir kaynağı olan vergilerin alınabilmesi için taraflar arasında vergi alacağı ilişkisinin sağlanması gerekir 

Vergi hukuku kapsamına yer bulan vergi terkini negatif şartların meydana gelmesinden ötürü mükelleflerin vergi borçlarının silinmesi demektir. 

Vergi terkini için türlü nedenler bulunur. Zararlı doğal afetler ve tahsil imkansızlığı yüzünden vergi ödeyemeyen yükümlüler vergi terkinindan faydalanabilir. Vergi terkinin olabilmesi için vergi idaresinin düzeltme yapması gerekir. Doğal afetlerden ötürü vergi terkini ile beraber, arazi vergisi borçları ve diğer vergi borçları üstünde de terkin uygulanabilmektedir. 

Terkin sürecinde, vergi idaresi vergi aslının tahsilinden vazgeçer. Bunun yanında kayıtlara ilişkin alacaklar silinir. Cezai durumların da ortadan kaldırılması ile beraber vergi terkini gerçekleşmiş olur. 

İdari işlemler tek yanlı işlemler olabilir. Vergi terkininin olabilmesi için yükümlü vergi idaresine başvuruda bulunmalıdır. Lakin idari işlem özelliği vesilesiyle terkinin tek taraflı olma özelliği bu durumdan etkilenmez. 

Vergi terkini " kayıt silme " anlamına gelir. Vergi terkini, tahakkuk edilmiş bir verginin tahakkuk sürecinin iptal edilmesi veyahut tahsil edilmiş olan bir verginin yükümlüye iadesi ile vergi alacağının tümüyle silinmesi aşamalarından oluşur.

 

Vergi terkini işlemlerinde önemli olan nokta ise hukuki sonuç yaratma halidir. Vergi işlemi henüz bir sonuç meydana getirmiyorsa bu hal idari işlem olarak nitelendirilmez. İdari işlemler kesin sonuç kreatif ve yürütülebilir olmalıdır. Bu hale göre vergi idaresi tek yanlı olarak aldığı idari işlem kararı ile mükellefin ya da vergi borçlusunun borçlarını terkin kuralı ile tümüyle ortadan kaldırabilmektedir. 

Vergi alacağı ilişkisi yükümlü ve sorumlu arasında kurulmaktadır. Vergi idaresinin asıl taraf olduğu bu hal kamusal borç ilişkisi olarak da bilinmektedir. Kamusal borç ilişkisi bir para edimi anlamına gelir. Kamusal borç ilişkisi diğer hallerde değişik olarak kamusal bir nitelik taşımaktadır. Diğer borç durumları özel borç ilişkileri alanına girmektedir. 

Vergiyi doğuran olay, vergi tarihi, vergi tebliği, vergi tahakkuku ve verginin ödenmesi, vergi alacağı ilişkisini oluşturan beş aşamanın her birisidir. 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Taks nasıl hesaplanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?