Üniversitede asistan olmak

Asistan olmak için yahut asistanlık yapabilmek için harcanan çabalar boşa gider diye bir düşünceye kapılmayın. Üniversitede asistanlı...

 

Üniversite, bir öğrencinin öğrencilik yıllarını hem en eğlenceli aynı zamanda en verimli geçirebileceği zamandır. Gerçek hayata adım atılan ilk yerdir. O nedenle son sınıflara yaklaştıkça okulla beraber yürütebilinecek işler aramaya başlanır. Lakin fazla uzağa gitmeğe gerek yoktur. Hem okuyup aynı zamanda para kazanılabilinecek çok cazip bir fırsat vardır ki o da üniversitede asistan olmaktır.

Asistan olmak için yahut asistanlık yapabilmek için harcanan çabalar boşa gider diye bir düşünceye kapılmayın. Üniversitede asistanlık yapmak hem hayata verilecek yönün kararının alınmasında, hem okul okunurken çalışmanın tadına ve sorumluluğun bilincine varılmasında yardım eden olabilecektir.

Üniversitede asistanlık kolay görünen ama öyle olmayan işlerden biridir. Asistan olmaya karar verince, hangi dersin asistanı olmak istediğinize karar vermelisiniz. Size en yakın olduğunu hissettiğiniz okutmanınız veyahut sizin sevdiğiniz ilginizi çeken bir dersiniz bu seçimde size yardım eden olabilecektir. Kararınızı verince seçtiğiniz dersle alakalı işler yapmaya başlayacaksınız. Örnek verirsek problem çözüm veyahut tartışma derslerini siz verebilirsiniz, genel tekrar dersleri verebilirsiniz, bu dersin sınavında gözetmenlik yapabilirsiniz, var ise dersin proje süreçlerini yönebilirsiniz vs. Eğer akademik kariyer düşünüyor iseniz, üniversitede asistan olmak size deneyim kazandıracaktır. Ek olarak aldığınız maaş ise size okurken çalışıp para kazanmasının zevkini yaşatacaktır. Bunu yanısıra, ilgilendiğiniz konulara yönelmenize ve geniş araştırma imkanına sahip olmanızı sağlayacaktır. Seçtiğiniz dersin bölümüyle yürütülen büyük araştırma projelerinde görev almanız kolaylaşacak ve araştırmacı yönlerinizin gelişmesine katkıda bulunacaksınız. Akademik kesimde çalışmanız ve akademisyenlerinizi yakından tanımanız, sizi mezuniyet sonrası üniversitede kalmak fikrini düşündürecektir. Özel bir üniversitedeyseniz asistan olmak çok çok kolaydır. Rakibinizin çok olmadığını düşünürseniz, daha iyi bir fırsat yakalamış olursunuz. Devlet üniversitelerinde ise azıcık daha zordur. Öğrenci sayısı ve rakabet daha fazla olacağı için asistan olarak seçilmeniz zorlaşacaktır. Asistan olabilmek için de belli şartlara sahip olmanız gereklidir. Örnek vermek gerekirse, not ortalamanızın yüksek olması, disiplin cezası gibi cezaları almamış olmanız, minimum 3.sınıf öğrencisi olmanız gibi şartlar bulunur. Bu şartları sağlayıp, rakiplerinizden de sıyrılırsanız, asistan olabilirsiniz. Varsayalım ki asistan oldunuz, görevleriniz belli ama yalnızca bunlardan sorumlu değilsiniz. Asistanı olduğunuz okutmanınıza konuyla ilgili olduğunuzu göstermeniz gerekmektedir. Gereken altyapıya sahip olmanız ve devamlı kendinizi geliştiryor olmanız gerekmektedir.

 
 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Ygs'ye nasıl başvurulur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?