Ülseratif kolit belirtileri

Ülseratif kolitin sebepleri henüz bilinmemektedir. Gıdalardan alınan ve bağırsak kanalına giren maddeler, bakterilerin oluşturduğu to...

 

Kalın bağırsağın iç yüzeyindeki, kolon mukozasının iltihabına ülseratif kolit denilir. Kalın bağırsağın etkilendiği bölgeler kimseden kişiye değişiklik gösterse de bilhassa bütün hastalarda rektumun etkilendiği görülmektedir. Hastalığın sebepleri bilinememesine karşın tedavi ile hastanın şikayetleri giderilebilir. Ama, aktif ve sessiz dönemler ile seyreden hastalığın kalıcı bir tedavisi yoktur. Tedaviden sonra bile ataklar gelişebilir.

Nedenleri nelerdir?

Ülseratif kolitin sebepleri henüz bilinmemektedir. Gıdalardan alınan ve bağırsak kanalına giren maddeler, bakterilerin oluşturduğu toksinler, virüsler veyahut stres gibi faktörler hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Lakin bu faktörlerin hiçbirinin hastalığın oluşmasında sorumlu olduğu kanıtlanmamıştır. Hastalığın sebepleri ne olursa olsun, bağırsak mukozasında bir yanıt oluşur ve iltihap hücreleri artış göstererek ülsere neden olur. Hastanın şikayetleri ve devamında yapılacak kolonoskopi işlemi teşhiste belirleyicidir. Bağırsaktan alınan biyopsi incelenir ve patoloji raporuna göre teşhis konulur. 

Belirtileri nelerdir?

 Hastalara göre değişmekle beraber;

Ülseratif kolit, mukozada iltihaba ve ülser ismiyle anılan kanayan yaralara neden olur. Hastalığın belirtileri, kalın bağırsağı etkilendiği bölüme ve iltihabın derecesine göre değişiklik göstermektedir. Devamlı görülebilen belirtileri ishal, kanlı- mukuslu dışkı, karın ağrısı, halsizlik, ateş ve kilo kaybıdır.

İshal

Deri döküntüleri

Dışkıda sümüksü ve parlak bir yapıya sahip mukus

Gözlerde kızarıklık ve yanma

Dışkıda kan

Yorgunluk ve halsizlik

Karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluklar meydana gelebilir.

Eklem ağrıları

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Kan zehirlenmesi belirtileri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?