Uhu lekesi halıdan nasıl çıkar?

Uhu lekesi oluşmaması için her şeyden önce yapıştırıcının kullanım talimatı dikkatli biçimde okunmalı ve uhunun istenmeyen yüzeylere ...

 

Onarma, bağlantı oluşturma ve yapıştırma gibi amaçlarla kullanılan uhu, yapışkan özellikte olduğu için temas ettiği yüzeylerden kolay bir biçimde çıkartılamaz. Özel olarak ilkokul yaşlarındaki öğrencilerin uhu kullanarak yaptıkları etkinlikler nihayetinde çalışma alanlarında uhu lekelerinin oluşması kaçınılmaz olur.

Uhu lekesi oluşmaması için her şeyden önce yapıştırıcının kullanım talimatı dikkatli biçimde okunmalı ve uhunun istenmeyen yüzeylere temas etmemesi için gereken önlemler alınmalıdır. Buna karşın özel olarak yerde çalışmaktan hoşlanan öğrencilerin halıya uhu bulaştırmaları halinde ise bazı noktalara dikkat gösterilerek uhunun halı yüzeyinden temizlenmesi mümkündür.

Uhu Lekesi Halıdan Nasıl Çıkar?

Halıdaki uhunun fazlalığı kazındıktan sonra kalan lekeyi çıkartmak için halı yıkama makinesi de kullanılabilmektedir. Bu biçimde halıya zarar vermeyecek deterjan kullanılarak halı ovulmadan temizlenmiş olur. Ek olarak deterjan ile çözülen uhu da etrafa bulaşmadan makine tarafından güvenli bir biçimde emilerek halıdan uzaklaştırılabilir.

Uhunun halıya bulaştığı hallerde ilk başta panik yapmamak gerekmektedir. Acele ile halıdan çıkartılmak istenen uhu daha çok yayılarak çok çok zor bir leke şekline gelebilir. Ek olarak peçete ve kağıt havlu gibi malzemelerle uhu halıdan çıkartılmak istenirse bu kez bu malzemeler de uhuya yapışarak daha da kötü görünüme neden olabilirler.

 

Eğer halıdaki uhu lekesi bu yöntemle çıkmazsa deterjan yerine amonyak içeren bir temizlik ürünü kullanılarak bu yol tekrarlanmalıdır.

Kuruyan uhunun halıda bekleme süresi 1-2 günü geçmemelidir. Bu halde uhu halıya zarar verebilir.

Kuruduktan sonra uhunun çıkartılması amaçlı hepsinden önce bıçağın keskin olmayan kenarı, makas veya kredi kartı gibi sert bir malzeme kullanılarak uhunun fazla olan kısmı halıdan kibarca kazınmalıdır.

Uhunun fazlalığı alınınca halıda kalan bölümünün çıkartılması için bir bardak su içine bir çay kaşığı toz deterjan koyulup karıştırılmalı, deterjanın ağartıcı içermemesine dikkat edilmesi gerekir. Elde edilen bu karışım ise temiz ve beyaz bir beze veya kağıt havluya emdirilerek uhu lekesi olan kısma tampon biçiminde uygulanmalıdır. Bu biçimde halıdaki uhunun bez yahut kağıt havlu tarafından emilmesi sağlanmalı ve leke toptan çıkana kadar bu işlem tekrarlanmalıdır.

Halı üstüne bulaşan uhuya müdahale etmek için acele edilmemeli, ayrıca uhunun kuruması için averaj olarak 1-2 saat kadar beklenmelidir. Bu anda halının uhulu bölümü üstüne bir kap ters olarak kapatılırsa, bu bölüme yanlışlıkla basılması da engellenmiş olur.

Sonra az ölçüde ılık su kullanılarak lekeli bölüm durulanmalı ve kalan ıslaklık kağıt havlu ya da temiz bez ile alınmalıdır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Elektrikli süpürge nasıl temizlenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?