Topuk dikeni nasıl geçer?

Hastalık bilhassa sabahları zorlu saatlerin yaşanmasına neden olur. Hasta biraz yürüdükten sonra acısının azaldığı görülmektedir. Ama...

 

Ayak tabanında bulunan kasların, topuk kemiğine birleşme yerinde oluşan fazla zorlama sonucu oluşan bir yaradır ve bu yara devamlı bir hal alarak hastaya zor anlar yaşatır. Derinin alt bölgesinde oluşan yaranın üstünde kireç birikmesi ortaya çıkar. İşte bu neden ile ayakta var olan sıkıntıyı anlamak için çekilen röntgende yaranın üstünde dikene benzeyen görüntüler yaklanır. Hastalık da adını bu görüntüden almaktadır.

Hastalık bilhassa sabahları zorlu saatlerin yaşanmasına neden olur. Hasta biraz yürüdükten sonra acısının azaldığı görülmektedir. Ama bunu takiben biraz uzun zaman ayakta durmak veya fazlaca yürümek ağrıların tekrar artmasına neden olur.

Topuk dikeni nasıl geçer?

Topuk dikeni tedavisinin son bölümünde başvurulan bir yöntem de lazer tedavisidir. Lazerle uygulanan tedavi % 80 oranında başarı sağlar. Tedavinin başarıya ulaşma oranı, topuk dikeni şikayeti ortaya çıkalı henüz bir sene olmamış hastalarda daha yüksektir. Bu noktadan hareketle topuk dikeninden kesin olarak kurtulmak isteyen hastalara vakit kaybetmeden lazer tedavisini düşünmeleri önerilmektedir. Hastalığa dair şiayetleri 2 senesi geçmiş hastalarda tedavi prosesi daha uzun sürmektedir.

Topuk dikeni tedavisinde egzersizin büyük rolü vardır. Münasip egzersizler, hastaya doğru bir biçimde gösterilmeli, hasta periyodik aralıklar ile bu egzersizleri yapmalıdır. Düzenli yapılmış olan egzersizler hastada büyük gelişmeler kaydedilmesini sağlayacaktır.

 

Topuk dikeninin tedavisinde yaygın olarak kortizon tedavisi uygulanmaktadır. Kortizon tedavisinde enjeksiyon uygulaması yapılmaktadır. Bölümsel oluşan yara ve yaranın devamındaki ödemin tedavisi sürecinde kortizon gayet etkilidir. Fakat işin bu bölümünde kortizonun etkisinin devamlılığı yoktur. Yani hastalık bir zaman sonra tekrarlamaktadır.

Kortizon kısa süreli de olsa tedaviyi pozitif yönde değiştirmektedir. Bu nedenden dolayı de kortizonun etkisi geçtikçe tekrarlanmaktadır. Fakat kortizon enjeksiyonu birkaç defa uygulandıktan sonra dokulara zarar vermektedir. Birkaç kez uygulanan enjeksiyon, daha sonraki seferlerde dokuları zayıflatmaya başlar.

Topuk dikeni tedavisinde hastaya münasip tabanlıklar tercih edilmesi gayet etkilidir. Ama tabanlık tercihi hastanın fiziki koşulları tam olarak incelenerek netleştrilmelidir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Havuçla nasıl bronzlaşılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?