Toefl sınavına nasıl hazırlanılır?

TOEFL ( Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı), yurtdışındaki üniversite eğitimi öncesinde girilmesi gerekli olan; Amerikan İngilizcesi...

 

TOEFL ( Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı), yurtdışındaki üniversite eğitimi öncesinde girilmesi gerekli olan; Amerikan İngilizcesini ileri düzeyde konuşabilme ve anlayabilme yeteneklerini sınayan bir sınavdır.

TOEFL’a Nasıl Hazırlanılmalıdır?

“Writing”, yani işin yazma kısmı ise dinleme bölgesinde olduğu gibi kesinlikle bir uzman gözetiminde yapılmalı, alınan geri bildirimler doğrultusunda yazılan makalelerde (essay) bir yanlışlık var ise öyle düzeltilmelidir. Yazma bölgeleri, İngilizce kelime haznesinin zenginleşmesini sağlamaktadır ve sınavın “speaking”, yani konuşma kısmında kolaylık sağlamaktadır. Bu açıdan her gün minimum iki adet akademik makale yazmaya gayret edin. Yazma bölümünün normal düz yazı yazımından değişik olup, belli kurallar ve kalıplar çerçevesinde, akademik kelimeler kullanılarak yazıldığını aklınızdan çıkarmamakta yarar var.

Dinleme bölümü olan “listening” ise kapsamlı bir çalışma ve İngilizce yetisi gerektirir. Bu safhada profesyonel bir yardım şarttır, çünkü sınavın en zor bölümü dinleme bölümüdür. TOEFL dışarısındaki diğer sınavlara hazırlık kitapları, seviye olarak basit kalabileceğinden, dinleme çalışmaları hassaten TOEFL hazırlık kitaplarının dinleme materyalleri ile yapılmalıdır. Dinleme çalışmaları, Amerikan dizi veyahut belgeselleri izlenerek de pekiştirilebilir.

 

İşe “reading” kısmına çalışmayla başlanabilir. Okuma kısmını kendiniz de yapabilirsiniz. Ama bu bölüme birisiyle çalışmaya ihtiyaç duyuyorsanız, nasıl hızlı okuyacağınız ve gereken çıkarımları nerelerden yapacağınız konusunda yardım alabilirsiniz. Şurada dikkatli olunması gerekli olan nokta, değişik TOEFL hazırlık kaynaklarından bolca alıştırma yapmaktır.

Ülkemizdeki çokca üniversitenin hazırlık kısımlarında verilen eğitim, TOEFL sınavını geçmeye yeterli olmayabilir. Bu sınavı geçmek için profesyonel bir yardım alınması gerekmektedir.

Okuma çalışmalarında, bilinmeyen her kelimeye sözlükten bakmaya çalışmayın. Cümlelerin gidişatına göre metnin ne konuda yazıldığını anlamaya çalışın. Kendinizi buna alıştırırsanız, bir zaman sonra kelimelerin Türkçe karşılığını bulmaya ihtiyaç duymadan anlamaya başladığınızı göreceksiniz. Lakin okunması gerekli olan metinler, minimum Upper-Intermediate (Orta Üstü) seviyede akademik kelimeler içeren akademik makaleler olmalıdır.

Konuşma çalışmaları ise, Amerikan İngilizcesini iyi derecede konuşabilen, ayrıca mümkün ise Amerikalı bir öğretmenle beraber ve sınavda karşılaşılabilecek konuşma konuları üstüne yapılmalıdır. Bu safhada utanmamalı, yapılmış olan her konuşmayı kendinize bir artı olarak saymalısınız.

TOEFL, Amerikan İngilizcesi üstüne kurulu bir sınavdır. Bu yüzden bilhassa Amerikan İngilizcesinin üstüne eğilmek gerekmektedir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Ygs nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?