Tiroid nasıl hızlı çalışır?
Tiroid hastalıkları, hormon üretiminin az yahut çok olmasına göre hipertiroidi ve hipotiroidi olarak incelenir. Tiroid bezinin hızlı ...
Boynun ön kısmında bulunan tiroit bezi 2 lobdan oluşur. T3 ve T4 adıyla anılan iki hormonun üretilmesinden sorumludur. Tiroit bezinden salgılanan hormon dengesinin bozulması hipotiroidi ve hipertirodiye neden olur.
Tiroid hastalıkları, hormon üretiminin az yahut çok olmasına göre hipertiroidi ve hipotiroidi olarak incelenir. Tiroid bezinin hızlı çalışması nihayetinde metabolizma hızı artar. Bu hal hipertiroidi olarak adlandırılır. Kalp çarpıntısından, bağırsak hareketlerinin hızlanmasına kadar vücutta bazı değişikliklere neden olur.
Hücre metabolizmasında etkili olan hormon T3 hormonudur. Tiroid hormonunun %93’ünü T4, %7’sini ise T3 hormonu oluşturmaktadır. T4 hormonu, hücre yapısına girmeden önce karaciğer tarafından T3 hormonuna dönüştürülür. Her iki hormonun da temel görevi metabolizmanın hızını ve dengesini ayarlamaktır. Tiroid hastalıkları yaygın olarak kalıtımsal olmakla beraber, ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir.
Tiroid bezinin az çalışması haline ise hipotiroidi denilir. Bu halde T3 ve T4 hormonları daha az üretilir ve metabolizma faaliyetleri yavaşlar. Kalp atışları yavaşlar, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak kabızlık ortaya çıkar. Metabolizma hızı düşük olduğundan hipotiroidi şikayeti olan kişiler hızlı kilo alır. Kimi hallerde hipotirodi, tiroid bezinin iltihaplanması sonra da ortaya çıkabilir. Bu hale neden olan başlıca hastalık haşimatodur.
Hipotiroidi belirtileri
İştahsızlık
Soğuğa karşı duyarlılık
Saçlarda ve cildimizde kuruluk
Yorgunluk ve konsantrasyon problemleri
Regl düzensizliği
Yavaş kalp hızı
Hızlı kilo alma
Sinirlilik
Tırnaklarda incelme ve kolay kırılma
Kabızlık
Tiroid bezi nasıl hızlı çalışır?
Tiroid hormonlarının ne kadar salgılanacağına, beyindeki hipofiz bezi karar vermektedir. Hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu, tiroid bezini uyarır. Bu hal nihayetinde tiroid bezinden T3 ve T4 hormonları salgılanır. Kandaki T3 ve T4 hormonlarının yüksek olması halinde, TSH hormonu miktarı düşer. O neden ile tiroit şikayetlerinde bu 3 hormon esas olarak incelenir.
Bazı maddeler tiroid bezinin dengeli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bu maddeler dereotu ve biberiyede yüksek miktarda bulunan cineole, anasonda yüksek miktarda bulunan anethole, carvacrol, elemicin ve isorhamnetindir. Lakin, tiroid sağlığı için bu maddeleri tüketmek isteyen insanların muhakkak bir hekim kontrolünde ve test sonuçlarına göre beslenme planlarında farklılık yapması önerilmektedir. Vücut metabolizmasını düzenleyen tiroid hormonları üstündeki biliçsiz uygulamalar, faydadan çok zarar verebilir.