Tırnak neden uzar?

Basit gibi gözükse de tırnaklar hayli karmaşık bir yapıya ve önemli bulunan bir işleve sahiptirler. Başlıca görevi el ve ayak parmakl...

 

Her ay asgari bir kere keseriz tırnaklarımızı, tırnaklarımız ise inatla tekrar uzarlar. Peki hiç merak ettik mi neden uzadıklarını?

Basit gibi gözükse de tırnaklar hayli karmaşık bir yapıya ve önemli bulunan bir işleve sahiptirler. Başlıca görevi el ve ayak parmaklarının dış uçlarını korumak olan tırnakların, kavramak, tutmak, açmak, kaşımak, gitar vb. aletleri çalmak gibi birçok önemli işlevde pek önemli bir rolleri vardır.

İlginçtir, bilimsel araştırmalar tırnakların psikolojik nedenlerden etkilendiğini saptamıştır. Aşırı stres, ruhsal bozukluklar, ani şoklar tırnağın eğri büğrü, şekilsiz çıkmasına neden olabilir.

Tırnakların gün içerisinde takriben 0,1 mm uzar. Yani 1 yıl boyunca tırnağınızı hiç kesmezseniz yaklaşık 3-3,5 cm uzar. Ayak tırnakları ise el tırnaklarına göre daha geç uzar. Bebeklerde ve yaşlılarda tırnak uzama hızı daha yavaştır. Tırnak uzama hızı sıcaklığa göre de değişir. Sıcak havalarda tırnaklar daha çabuk uzarlar.

Tırnaklar, parmak uçlarımızın aşağı bölümünde derinin altındaki kök bölümünden çıkarlar. Bu hücreler devamlı keratin adı verilen tırnağın ana maddesini oluşturan proteinler üretirler. Keratin benzer zamanda saç, toynak, pençe, kuş tüyü gibi vücutsal yapıların da ana maddesini oluşturmaktadır. Hücreler tırnağın altında keratin ürettikçe yukarı kısım ileri itilir ve tırnak bu biçimde uzar. Deri ile teması kalmayan tırnak beyazlaşır ve kesilir. Sonra tekrar uzar bu döngü insan ömrü boyunca sürüp gider.

 

Estetik olarak da tırnağın önemini hatırlatmakta yarar var. Tırnaksız bir insan düşündüğümüzde, tırnağın dış görünümde ne kadar önemli sayılabilecek bir faktör olduğu anlaşılacaktır. Bugün manikür-pedikür, oje sürmek gibi zahmetlere tırnağımız güzel gözüksün diye katlanıyoruz.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Yaratıcı drama nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?