Testosteron eksikliğinin nedenleri

Çocukluk çağında geçirilen kabakulak hastalığı da testisleri tek taraflı tutabilir. Bu halde da testesteron seviyesi azalır. Yaş iler...

 

Testosteron testislerden sentez edilen erkeklik hormonuna verilen isimdir. İkincil cinsiyet özelliklerinden sorumludur. Bunlar seste kalınlaşma, sakal ve bıyık oluşumu; koltuk altı, göbek çevresi ve pubiste kıllanma, cinsel isteğin artmasıdır. Kadınlardaki östrojen hormonunun tersine testosteron anne karnındayken salgılanmaya başlar ve ergenlik zamanında maksimum seviyeye ulaşır. Testosteron salgısı beyindeki hipofiz bezi ve testisler tarafından kontrol edilir. Eksikliği de testis içi ve dışı olmak üzere iki grupta incelenir.

Çocukluk çağında geçirilen kabakulak hastalığı da testisleri tek taraflı tutabilir. Bu halde da testesteron seviyesi azalır. Yaş ilerledikçe testosteron üretimi azalır. Bu hale andropoz denilir. Hipofiz bezinden kaynaklanan bir durumdur.

Testosteron eksikliğinin çok önemli nedeni inmemiş testis hastalığıdır. Testislerin vücut içerisinde kalmasıyla karakterizedir. Vücut ısısı testosteron ve sperm üretmek için fazla sıcaktır. Bu hal eğer zamanında müdahale edilmezse kısırlığa kadar gidebilir. Doktor tarafından doğumdan sonra yapılan testis muayenesi tanı koydurucudur. Testislerin normal yerinde olmaması halinde hemen cerrahi operasyon gerekmektedir.

Testosteron eksikliğinde ikincil cinsiyet özellikleri oluşamaz. Kıllanma eksikliği, kaslarda güçsüzlük, seste incelme ve iktidarsızlık bu belirtilerdendir. Bu insanların günlük hayatlarında da testesteron seviyesi normal olan bireylere göre daha mutsuz olduğu ve depresyona daha meyilli olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Testosteron eksikliği hayati bir önem arz etmese de hayat kalitesini düşürdüğü için önemlidir. Doktora başvurulması durumunda belirtileri büyük oranda kaldıracak tedavi yötemleri mevcuttur.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Trombosit yüksekliği nasıl tedavi edilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?