Telif hakkı nasıl devredilir?

Yedinci kısımda Her iki tarafın kanuni ikametgah adresleri yazılmalıdır. İki tarafın da ikamet ettiği açık adresleri sözleşmeye yazıl...

 

Kişinin her çeşit fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üstünde hukuken sağlanan hakı olan telif haklarının korunması, devredilmesi yahut satılması yasalar çerçevesinde vuku bulur. Konumuza gelecek olursak telif haklarının devri yine yasal çerçeve içersinde olur. Telif haklarının devri için eser sahibi ve devr alan şahıs arasında yasal bir sözleşme yapılmış olması gerekmektedir. Bu sözleşme az sonra bahsedeceğim konuları içermeli ve noter tarafından tasdiki gerekir.

Yedinci kısımda Her iki tarafın kanuni ikametgah adresleri yazılmalıdır. İki tarafın da ikamet ettiği açık adresleri sözleşmeye yazılmalıdır. Sekizinci kısımda İhtilafların durumu yazılmalıdır. Doğacak bir sorunda hangi yerin mahkeme ve icra dairelerinin yetkili olacağından bahsedilir. Dokuzuncu ve son kısımda sözleşmenin kaç adetten ibaret olacağı yazılır ve tarih ile her iki tarafın imzaları atılır. 

Böylelikle sözleşme tamamlanmış olur. Daha sonrasında sözleşmenin noter huzurunda onayı ile sözleşme geçerlilik kazanır. 

Telif Haklarının devri için yazılacak sözleşmede ilk başta birinci kısım olarak "Taraflar" adı altında eser sahibi ve devr alan kişinin bilgileri yer bulur. İkinci kısımda "Hak devri yapılmış olan eser" yani konu bulunmalıdır. Bu kısımda konunun en ince detaya kadar sözleşmeye nakş edilmesi gerekmektedir. Üçüncü kısımda ise " Hakların Devri ve Taahhütü" yer almalıdır. Bu kısımda her iki tarafın yükümlülükleri sözleşmeye düşülmelidir. Dördüncü kısım Telif Ücretlerini ve Ödeme Şartlarını içermektedir. Bu kısımda eser ile ilgili alınan/verilen yada ödeme planlaması yapılmalıdır.

 

Telif Hakları devrinde sözleşmede bulunması gerekli olan elzem maddeler şunlardır: 

Telif Haklarının devri bu sözleşme ile yapılmaktadır. Ek maddeler sözleşmeye düşülebilmektedir.

Beşinci kısımda yayım ve satış ile ilgili gereken şartlar yazılmalıdır. Bu eserin üstündeki yayın ve satış haklarınızın karşı tarafa devri anlamına gelir. Altıncı kısımda sözleşmenin türüne değinilmelidir. Ve bu kısımda sözleşmenin çeşidi açıklandıktan sonra fesh ile ilgili maddelerinizi ekleyebilirsiniz.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Kazancınızı nasıl katlarsınız? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?