Teleskop balığı nasıl bir balıktır?

Bu balık çeşitleri çok duyarlı olduğundan dolayı özenle bakılmalıdır. Bekletilmeden asla akvaryum içine bırakılmamalıdır. Bu hallerde...

 

Japon balıkları ile benzer familyadan gelen teleskop balıkları, ejderha gözlü japon balığı olarak da bilinir. Kafalarının iki yanında bulunan teleskop biçimine benzeyen göz çıkıntıları sebebiyle teleskop adıyla adlandırılırlar. Bu balıkların boyları 20 cm uzunluğuna kadar erişebilir. Ama 6 aydan sonra bu kendine has olan şekillerine kavuşurlar. Göz çıkıntıları altı aydan sonra oluşmaya başlar. Bu durumda iken bu balıklar japon balıklarına çok benzerler. Genel olarak siyah renkte olan bu balıklar, bütün japon balıkları renginde de olabilirler.

Bu balık çeşitleri çok duyarlı olduğundan dolayı özenle bakılmalıdır. Bekletilmeden asla akvaryum içine bırakılmamalıdır. Bu hallerde beyaz benek hastalığına yakalanma riski doğabilir. Benzer zamanda yemlenmesine de dikkat edilmesi gerekmektedir. İhtiyacından fazla verilen yem, balığın sindirim sistemini bozabilir. Ayrıca bu hal balığın ölümüne neden olabilmektedir. Az az ve çokça beslenilmelidir. 

Bu balık çeşitleri 20 cm uzunluğuna erişebildikleri için bu balıkların ufak akvaryumlarda beslenmesi münasip değildir. Asgari 40 litre boyutunda akvaryumlarda rahat bir ortam bulabilirler. Balık çok uyumlu ve sakin olduğundan ötürü kendi türünde olan ve sakin balıklarla yaşayabilirler. Teleskop balıklarının tanklarında bulunan suyun %25'i her hafta değiştirilmelidir. Akvaryumunun en ideal sıcaklığı ise 18-23 derece sıcaklık aralığında olması gerekmektedir 

 

Bu balıklarda normal dönemlerde cinsiyet ayrımı yapmak gayet zordur. Lakin üreme zamanlarında bu ayrıma varılabilir. Erkek balıkların baş kısımlarında beyazlanma ve lekelenme görülürken, dişilerin karın kısımlarında büyüme görülmektedir.

Japon balığıyla akraba olsalar bile aralarında hayli büyük farklar vardır. Bu farklardan en önemli olanı teleskop balıklarının kafalarının iki kısmında bulunan teleskop biçimindeki gözleridir. Ek olarak teleskop balıkları japon balıklarından daha küçüktürler ve vücut yapıları daha kısadır.

Teleskop balıklarının beslenmeleri şu şekildedir: Hem et hem ot ile beslenebilen balıklar diğer balıklar gibi hepçil balık türlerindendir. Dondurulmuş canlı yemler ve haşlanmış yumuşak sebze parçacıkları ile beslenebilen balıklar, japon balığı için satılan yemler ile de beslenebilirler. Averaj ömürleri 15 sene olan bu balıklar münasip koşullarda ve iyi bakıldığı zaman 20 seneye kadar yaşayabilirler. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Lacivert psikolojiyi nasıl etkiler? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?