Tekvando nasıl öğrenilir?
Tekvando öğrenimi iki açıdan ele alınmalıdır. İlk açı, tekvando kurallarının öğrenilmesi ve hareketlerin uygulanmasıdır. İkinci açı i...
600'lü senelerde ortaya çıkmış tekvando Kore kökenli bir Uzakdoğu savunma sporudur. Latince olarak 'Taekwondo' halinde yazılır. 'Tae' tekme, 'kwon' el ve 'do' fazilete giden yol olarak tanımlanır. Tekvando, fazilete giden el ve ayak yolu anlamına gelir.
Tekvando öğrenimi iki açıdan ele alınmalıdır. İlk açı, tekvando kurallarının öğrenilmesi ve hareketlerin uygulanmasıdır. İkinci açı ise sporcunun ruhsal gelişiminin sağlandığı ritüellerin öğrenilmesidir.
Tekvando Kuralları
Tekvando, yumruk ve tekmelerin stratejik olarak birleştirildiği bir spordur. Parunjumok adıyla anılan, işaret parmağının ve orta parmağın ön bölümünün kullanılmış olduğu yumruk çeşidi, tekvando sporu için önemlidir. Ayak vuruşları için, bilek kemiğinin aşağısı ile yapılmış olan her vuruş doğrudur. Diz, kaval kemiği ile yapılmış olan vuruşlar kural ihlalidir.
Tekvando maçları ikişer dakikalık üç devreden oluşur. Devre aralarında birer dakikalık molalar verilir. Bu molalarda, oyuncu antrenöründen taktikler alır ve sıvı ihtiyacını giderir.
Tekvando maçlarında, rakibin yüzüne vurmak, arkası dönük rakibe saldırmak, rakibe çelme takmak ve çizginin dışına çıkmak kural dışı davranışlardandır. Bu hareketler, uyarı cezasıyla sonuçlanır. Bunlarda ısrar eden sporcular eksi puanla cezalandırılırlar.
Tekvando öğreniminin ikinci aşaması, sporcunun ruhsal gelişiminin sağlanmasıdır. Bu neden ile, sporcu yarışma minderine çıkmadan, gereken değerleri öğrenmeli ve özümsemelidir. Bu değerlerin başında, salon kurallarının öğrenilmesi ve bunlara uyulması gerekmektedir. Bu kurallar; sessizlik ve selamlaşmaktır. İkinci olarak, sporcunun egosunun üstesinden gelmesi beklenir. Bunun nedeni, sporcu mindere rakibini yaralamak yahut gücünü göstermek amaçlarıyla çıkmaz. Sporcunun gayesi, rakibinden daha çok puan almaktır. Dolaylı olarak, tekvando, çok güvenlik önleminin alındığı bir spordur.
Tekvandoda her hareket Joonbi komutuyla başlar. Bu komutu alan sporcu, paralel duruşa geçmelidir. Bu duruş, sporcunun rakibi karşısında etkili vuruşlar gerçekleştirmesinde önemlidir. Bu neden ile, tekvandoya yeni başlayanlar için duruş pozisyonları önemlidir.
Tekvando, çıplak el ve ayakla yapılmış olan vuruş tekniklerinden oluşur. Sporcu tecrübe kazandıkça, bu vuruşları stratejik olarak birleştirmeyi öğrenir.
Tekvando, salon kurallarıyla başlayan müsabaka kurallarının öğrenilmesiyle devam eden bir süreçtir. Bu süreç zarfında, oyun kurallarının sürekli biçimde tekrar edilmesi ve uygulanması gerekmektedir.