Taşımalı eğitim nedir ?
Taşımalı öğrencilerin öğle yemekleri Milli Eğitim Bakanlığı’nca karşılanır. Okullarda öğrencilere münasip yemek verebilecek yemekhane...
Türkiye'de 1997 senesinde 8 senelik kesintisiz zorunlu eğitime geçilmesi ile taşımalı eğitim yaygınlaşan bir uygulamadır. Daha önceleri ilköğretim (1.sınıf ile 8.sınıf öğrencilerini kapsar) öğrencilerine uygulanan bu sisteme 4+4+4 adı verilen 12 senelik zorunlu eğitim ile liseler de dahil edilmiştir.
Taşımalı eğitim uygulaması
Taşımalı öğrencilerin öğle yemekleri Milli Eğitim Bakanlığı’nca karşılanır. Okullarda öğrencilere münasip yemek verebilecek yemekhaneler ayarlanır. Yemek verecek şirketler yönetmeliklere münasip olarak ihaleyle belirlenir.
Taşımalı eğitimi verecek olan okullarda taşımalı öğrenciler ile diğer öğrencilerin beraber, ayrım yapılmadan eğitim-öğretimden yararlanması sağlanmaktadır. Sınıflar ve şubeler buna göre dengeli halde düzenlenir. Derslerde verilen ödevler, görevler, sosyal faaliyetler taşımalı öğrencilerin de katılabileceği, yapabileceği, ulaşabileceği biçimde planlanır.
Bazı yerleşim birimlerinde deprem, yangın, sel, çığ gibi doğal afetler nedeniyle de bir çözüm bulununcaya kadar taşımalı eğitim yapılabilir. Yerleşim yerinde yol olmaması, var olan yolların bozuk olması ve yolun kışın kar nedeniyle kapalı kalması gibi sebeplerle ulaşımın münasip olmadığı ve uzun sürdüğü bölgelerdeki öğrenciler için yatılı eğitim verilmesi nedeni ile taşımalı eğitim uygulanmaz.
Öğrenciler ders bitmesinden sonra sayılarak kontrollü ve gözetimli şekilde servislerine bindirilir. Servisler okula gelince öğrenciler sayılır ve öğrencilerin kontrolü yapılır. Uzun bir eğitim-öğretim senesinde türlü problemlerle karşılaşılabileceği için öğrencilerin veli bilgileri, yerleşim yerinin muhtar bilgileri okullar tarafından kayıt altına alınır. Bir problem oluştuğunda en kısa zamanda veliye ya da muhtara ulaşılır.
Okul müdürlükleri taşıma işini yapan servisleri sıkı takip etmeli ve kontrolleri düzenli bir şekilde yapmalıdır. Servis şoförlerinin bilgileri kayıt altına alınır. Servislerin yerleşim yerinden öğrencileri alma saati, okuldan yerleşim yerine bırakma saati devamlı kontrol edilir. Bunu yapmak için veli, muhtar ve okulun işbirliği içerisinde olması gerekmektedir.
Taşıması yapılacak yerleşim biriminin hangi okula taşınacağı ve öğrencilerin kullanacağı araçlar, izleyecekleri güzergah ve saatler belirlenir. Taşıma işini yapacak olan servisler yönetmeliklere münasip olarak ihalelerle belirlenir.
Taşımalı eğitim yapılacak bölgeler ve taşımalı eğitimi yapacak olan okullar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün teklifi ve valilik onayıyla belirlenir. Taşımalı eğitim de hepsinden önce taşıması yapılacak olan yerleşim birimleri tespit edilir. Daha sonrasında bu hizmeti verecek olan okullar belirlenir.