Tarhun hangi hastalıklara iyi gelir?

Tarhun bitkisi evde yeterli genişlikteki saksılarda kolayca yetiştirilebilir. Yetişkin boydaki tarhunlar toplanarak gölgede kurutulma...

 

Ana vatanı Sibirya olan ve papatyagiller ailesine ait çok senelik tarhun çalı benzeri bir bitki olarak bilinir. Dünya çevresinde kullanımı çok yaygındır. İktisadi açıdan da hayli gelir getirici olduğundan ötürü 'yeşil altın' olarak adlandırılmıştır.

Tarhun bitkisi evde yeterli genişlikteki saksılarda kolayca yetiştirilebilir. Yetişkin boydaki tarhunlar toplanarak gölgede kurutulmalıdır. Elde edilen kuru tarhunlar hem baharat olarak aynı zamanda çay olarak kullanabilir. Baharat olarak kullanımında dikkatli olunması gerekli olan nokta tarhunun tadını vermesi biraz zaman alıyor olmasıdır. Tarhunun hayli keskin bir tadı vardı. Bu neden ile yemeklere eklenirken az ölçüde eklenmelidir. Biraz zaman geçince tadı kontrol edilerek ekleme yapılmalıdır. Çay olarak kullanımında ise kaynamış suya bir nebze eklenmek suretiyle beş dakika bekletilmesi gerekmektedir. Sonrasında süzülerek tüketilebilmektedir. Kuru tarhun ile yaş tarhun bir görülmemelidir. Kuru tarhun yaş tarhundan çok çok keskindir. Bu neden ile gerek yemeklerde kullanırken gerekse de çay olarak tüketirken bu ayrıma dikkat edilmesi gerekmektedir. Bilinen bir yan etkisi veya alerjik özelliği yoktur. Fakat aşırı doz tüketimi problemlere yol açabilir. Hamile kadınların kullanması uzmanlarca önerilmez.

Tarhun bitkisi averaj 150 santim boylarında bir bitki olarak bilinir. Temmuz ayında filizlenmeye başlar ve Ekim ayına kadar sürekli bir biçimde sürgün vermektedir. Yeterli olgunluğa ulaşan tarhunlar toplanmalıdır. Tarhun bitkisi insan vücudumuzu için hayli sağlıklıdır. İçinde bol ölçüde mineral ve A, B ve C vitaminleri bulunmaktadır. Tarhun bitkisi çeşitli biçimlerde kullanılmaktadır. Kurutularak çayı yapılmaktadır yahut baharat olarak yemeklere eklenmektedir. Dal durumunda koparılarak zeytinyağının veya sirkenin içine bırakılabilir; bu biçimde kendi özünü zeytinyağına bırakarak hem lezzet aynı zamanda sağlık yönünde yararlı hale gelir. Tarhun bitkisi hassaten mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Şişkinlik, sindirim zorluğu ve ekşime rahatsızlıklarında çok yararlıdır. Tarhun otunun iştah açma özelliği vardır; bu yüzden kilo vermeyi isteyenler tarafından tüketilmemesi gerekmektedir. İdrar söktürücü özelliği vardır ve idrar yollarındaki mikropik yapıların temizlenmesine katkı sağlamaktadır. Ödemlerden kaynaklanan şişkinlere iyi gelir. Regl devirlerinde yaşanan sancıları azaltır. Düzenli kullanıldığı zaman mide ve bağırsak çalışmalarını düzene sokar.

 
 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Yeşil çay ile nasıl zayıflanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?