Tapuda intikal nasıl yapılır?

*bazen ölümler önce olup(1926 dan önce ) tapuya intikal geç olur. Bu tür olaylarda ölen mursinin mahalle yahut köy muhtarınca verilec...

 

Tapu sicillerinde kayıtlı olan taşınmaz malların (ev, arsa vb), mal sahibinin ölümü durumunda, tapuya kayıtlı olan malların mülkiyet haklarının, mahkemece verilen veraset ilamında belirtilmiş mirasçılara, kanun çerçevesinde geçmek yani intikal etme işlemlerinin tümüne tapu intikal işlemleri denir. Peki tapu intikal işlemleri nelerdir.

*bazen ölümler önce olup(1926 dan önce ) tapuya intikal geç olur. Bu tür olaylarda ölen mursinin mahalle yahut köy muhtarınca verilecek ilmühaber.

Not: avukat tutuldu ise vekalet belgesi de bulundurulmalı.

*intikale konu olan tapuya kayıtlı taşınmaz malın tapu senedini, yoksa eğer taşınmazın ada, parsel numarasını belirtir herhangi resmi bir belge.

Tapu harcı yanında ek olarak her yıl farklılaşan miktar çerçevesinde ücret talep edilir

Taşınmaz mala ait intikalin tam gerçekleşmesi için intikal harcının da yatırılması gereklidir. İntikal harcı ; İntikale konu taşınmaz malın son döneme ait beyan edilen emlak vergisi değerinde, ilgili kişinin taşınmaza ait beyan ettiği bedel üstünden binde dokuz oranında alınan harçtır.

*taşınmaza intikal talebinde bulunan mirasçı, mirasçıların veya var ise yetkili avukatın nüfus cüzdanı. Yok ise pasaportta kabul edilir

Tapu intikalinin mirasçılarına yapılabilmesi için gereken bütün evrakları toplamaları ve taşınmazın bulunmuş olduğu tapu dairesine başvurmaları gerekir. Bu başvuru öncesi alınması gereken en ehemmiyetli belge ilgili mahkemeden alınacak veraset intikal belgesidir. Yani taşınmazın mirasçıları olduğunuza dair belgedir. Gereken evraklar;

 

* Taşınmaz mala ait deprem sigortası yaptırılıp, yatırıldığına dair belgenin aslı.

*intikal sonucu verilecek tapu senedine eğer fotoğraf yapıştırılmasını istiyor iseniz  taşınmazın intikalini talep eden mirasçı yahut mirasçıların, taşınmaza konu olan mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı.

Yukarıdaki evrakları tamamlayıp ilgili tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapılarak tapu intikali tamamlanır.

*ölümü ve mirasçıları ispat edecek olan ilgili mahkemece verilen veraset ilamı aslı veyahut noter onaylı örneği.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kredi kartı neden bloke olur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

#1 intikal,

Tapuda intikal, bir taşınmazın sahip değiştirmesi veya devri anlamına gelmektedir. Yani, bir mülkün bir kişiden başka bir kişiye geçmesi işlemidir. Tapuda intikal işlemini yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Tapuda intikal işlemini yapmak istediğiniz taşınmazın tapu kaydını kontrol edin. Tapu kaydı üzerindeki bilgilerin doğru olduğundan emin olun.

Tapu işlemleri için gereken belgeleri hazırlayın. Bu belgeler arasında, tapu senedi, nüfus cüzdanı sureti, tapu harcı dekontu, beyanname, veraset ilamı, vekaletname veya satış sözleşmesi gibi belgeler yer alabilir.

Tapu müdürlüğüne gitmeden önce, ödemelerinizi yapın. Bu ödemeler arasında tapu harcı, beyanname harcı, damga vergisi gibi harçlar yer alabilir.

Tapu müdürlüğüne gidin ve tapu işlemi için sıra numaranızı alın. Sıranız geldiğinde, tapu memuruna belgelerinizi ve ödeme dekontlarınızı verin.

Tapu memuru, belgelerinizi ve ödemelerinizi kontrol ederek, işlemi tamamlayacaktır. Tapu işlemi tamamlandığında, size bir tapu senedi verilecektir.

Tapuda intikal işlemi, taşınmazın devri veya satışı gibi durumlarda yapılabilir. Bu işlem, taşınmazın yeni sahibinin tapu kaydının güncellenmesini sağlar. Tapuda intikal işlemini yaparken, gerekli belgeleri hazırlamak, ödemeleri yapmak ve tapu müdürlüğüne gitmek gerekmektedir.


Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?