Tansiyon neden yükselir?

Çağımızın sıkça rastlanan rahatsızlıklarından olan yüksek tansiyon ve yüksek tansiyonun nedenleri hakkında bilgiler...

 

Tansiyon nedir?

Tansiyon kısaca vücudumuzda dolaşan kanın, yine vücut içerisindeki damarlara yaptığı basınçtır. O halde tansiyonun yükselmesi ne demektir? diye soracak olursak, damarlara yapılan basıncın daha yüksek değerlere çıkması anlamına gelecektir. Tam tersine de düşük tansiyon, kanın damarlara daha az yüklenmesi demek olacaktır.

Normal bir insandaki tansiyon değerleri ne çok yüksektir, ne de çok alçaktır. Orta bir değerde seyreden bu durum, bazı kişilerde sürekli bir rahatsızlık halini almıştır.

Yaşadığımız devirde birçok insan için bir sıkıntı haline gelen tansiyon yükselmesi, gün içerisinde vücudumuzda meydana gelen birçok farklı sebepten kaynaklanabilmektedir. Gerek çevresel etkiler, gerek yediğimiz besinler tansiyonumuzun yükselmesine veya çok düşmesine neden olur. Bazı insanlarda tansiyon yükselmeleri periyodik bir hal almakta ve sürekli tekrarlanmakta ve hiper tansiyon diyebileceğimiz bir hale gelmektedir.

Büyük Tansiyon ve Küçük Tansiyon nedir?

Tansiyon değerleri iki çeşit olup, büyük tansiyon ve küçük tansiyon olarak adlandırılır. Büyük tansiyon'un anlamı kalbin kanı damarlara pompalaması sonucu oluşan basınçtaki şiddeti ifade eder. Küçük tansiyon ise kan damarlara ulaştığında damarların esnemesini ölçü alarak oluşan basıncın şiddetidir. Bundan dolayı, tansiyonun yükselmesi pekte hafife alınacak rahatsızlık değildir. Nitekim ana başlığı kalp ve damar rahatsızlıkları arasındadır. Ayrıca tansiyonun yükselmemesi için herkesin gün içerisinde önlem alması gerekmekte ve özellikle kronikleşmiş hiper tansiyon rahatsızlığı olanlar çok dikkat etmelidirler.

 

Yüksek Tansiyon neden olur?

En temel sebepler arasında sayılabilecek üç madde vardır. Bu maddeler genellikle yeme içme alışkanlığımıza göre şekillenir. Eğer bunlara dikkat edilirse, yüksek tansiyon bir nebze olsa dahi engellenebilir. Buradaki bazı yiyecekler direkt olarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Uzman doktorların tavsiyesine göre ve geleneksel olarak da halk içinde yaygın olan görüşe göre, tuz, tansiyonun çıkmasında en etkili yiyeceklerden biridir.

Bu anlamda dikkat edilmesi gereken yiyecekler ve içecekler şöyledir:

Tuz: Tansiyonu direkt yükselten bir yiyecek olması hasebiyle, tansiyon hastalarınca mutlaka azaltılmalıdır. Uzmanlar, tuz yerine baharat kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini önermektedirler.

Kafein: Demli çaylar ve gün içerisinde çokça tüketilen kahve benzeri içecekler direkt etki eder. Bunların yerine ıhlamur veya ayran tarzı (çok tuzlu olmamak kaydıyla) tercih edilebilir. Hatta tavsiye edilebilecek en iyi içecek sudur.

Çok Yağlı Besinler: Doymuş yağlar da yine tansiyonun tetiklenmesine yol açar. Tereyağı gibi hayvansal yağlar yerine, zeytinyağı kullanılması tavsiye edilir.

 

Nikotin: Sigara\'nın bugün yüzlerce zehirli madde içerdiği bilinen bir gerçektir. Birçok hastalığa da davetiye çıkardığı için mutlaka terk edilmesi gereken bir maddedir.

Bunların dışında birde nedeni teşhis edilemeyen esansiyel yüksek tansiyon vardır, erişkinlerin yüzde doksanında görülebilen bu rahatsızlığın henüz nedeni belirlenememiş olsa da; fazla yağlı yiyecek tüketenler, obezite sorunu yaşayanlar, fazla tuz tüketenler, egzersiz yapmayan çok hareketsiz insanlar ve sigara kullanan kişilerin bu rahatsızlığa yakalanma riski olduğu tahmin edilmektedir.

Yüksek Tansiyon Nedenleri

Tansiyon yani kan basıncının birden yükselmesinin bir çok nedeni vardır. Genetik etkenlere bağlı olabileceği gibi, yaşa bağlı olarak veya çevresel faktörler de tansiyon yükselmelerine sebep olabilirler. Her ne kadar bilim adamlarınca yapılan tüm araştırmalar ve incelemeler sonucunda kesin olarak saptama yapılamasa da, genellikle hiper tansiyon rahatsızlığı olan insanların çocukları veya kardeşlerinde de benzer şekilde tansiyon yükselmesi kronikleşmiş olduğu görülür. Bu durum genetik rahatsızlıkların nesilden nesile taşınabileceği anlamına gelir.

Yüksek tansiyonun sebep olduğu hastalıklar

Öncelikle şunu söyleyebiliriz ki, yüksek tansiyon sonucu Beyin Kanaması gerçekleşmesi oranı oldukça yüksektir. Ayrıca kişiler bu rahatsızlıkta kalp krizi, atardamar anevrizması, inme geçirebilirler. Kronik böbrek hastalığının da sebeplerinden biri tansiyonun yüksek olmasıdır.

Yüksek tansiyon nasıl geçer?

Beslenme ve yaşam kalitesinde yapılan değişiklikler tansiyonu iyi bir noktaya getirebilir ve bağlantılı sağlık komplikasyon risklerini azaltabilir. Fakat, yaşam şeklindeki değişikliğin etkili olamadığı veya yetersiz kalabildiği durumlar da vardır. Bu kişiler için genellikle ilaçla tedavi yapılmaktadır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Astım nasıl anlaşılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

#1 doktor ali,

Tansiyonu Yükselen Kişiye Nasıl Yaklaşılmalı?

Sarımsak ve limon çözüm değildir. Sarımsakta bir miktar bu etki mevcut ama hiçbir zaman ilacın yerini alamaz. Hastaya sarımsağı ve limonu ne dozda vereceğimizi bilmiyoruz. Belki bu besinlerle tansiyon bir miktar düşüyor hasta ufak da olsa bir rahatlama hissedebiliyor ama kan basıncı hala tehlikeli boyutlarda yüksek kalıyor ve hastanın hipertansiyona bağlı riskleri de aynen devam ediyor. Bu nedenle özellikle hipertansiyon hastalarının mutlaka bir hekim kontrolüne gitmeleri, sadece doktorlarının vereceği ilaçları almaları, sarımsakla, limonla veya benzeri bitkisel çözüm kullanarak kendilerini riske atmamalarını tavsiye ediyorum.


Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?