Sınavsız nasıl memur olunur?

Bu kurumların dışında kamuda memurluğun dışında diğer bazı statülerde çalışanların da sınavsız memuriyete geçişleri söz konusudur. Bu...

 

Memurluk geçmişten bugünümüze gözde bir meslek gurubu olmuştur. Bunun yanında belli bir kuruluşta memur olmak için aranan ilk şart KPSS'ye girmiş ve belli bir puan almış olmaktır. T.C.Anayasası'nın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre bazı memuriyetlere sınavsız atama mümkündür. Bu tür memuriyetler istisnai memuriyet olarak da adlandırılmaktadır ve diğer memur kadrolarına da atanabildiklerinden devlet memurluğuna kolay geçiş olarak da bilinmektedir. Peki istisnai veyahut sınavsız memur nasıl olunur?

Bu kurumların dışında kamuda memurluğun dışında diğer bazı statülerde çalışanların da sınavsız memuriyete geçişleri söz konusudur. Bu statüler:

Sözleşmeli subay ve astsubaylar

Uzman jandarmalar

Uzman erbaşlar

Okutman, çevirmen,araştırma görevlisi,öğretim görevlisi ve 2547'ye tabi uzmanlar

Profesör, doçent ve yardım eden doçentler

Hakim ve savcılar

Subay ve astsubaylar

Bu adaylarda aranan temel iki şart ise

Minimum iki sene bu statülerde çalışmış olmak

Kendi istekleriyle görevlerinden ayrılmış yahut görev sürelerinin bitmiş olması( atılma kabul edilmemektedir)

Memurluğa geçiş hakkı olmayan diğer statüler ise :

Ve taşeron işçiler

Sözleşmeli personel

Geçici işçi

İşçi

Özel mevzuat ile ek şartlar getirilebilmektedir.

Atama konusunda yetkili olan makamlar tarafından atanabilmelerine karşın bu tür memurluklara atama yapan merkezi bir kurum bulunmamaktadır.

 

Kademe ilerlemesi ve derece yükseltmesi sözü edilen değildir bunun yanı sıra atandıkları derece aylığının ilk kademesini elde ettikten sonra kademe ilerlemesi ve derece yükseltme uygulanmaktadır.

Aday memurluğa tabi tutulmazlar(normalde olan bekleme süresi yoktur)ve asalet tasdiki uygulanmaz

Memuriyete başlangıç dereceleri eğitim durumlarına göre değişir ama atandıkları kadro derecesinin birinci kademe aylığını alırlar.

Emeklilik kıdemleri ilerler.

Memuriyet öncesi hazırlık eğitimlerini almazlar

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve Başbakanlık Müşavirliği gibi kurumlar sınavsız memur alan kurumların başında olmakla beraber Milli Güvenlik Kurulu ve TOKi de istisnai hallerde sınavsız memur alımı yapabilmektedir.Sınavsız memur alımı yapan diğer bir kurum ise Devlet Sanatçılığı olarak bilinen ünvan.Bu statüye atamalar ise Başbakanın önerisi ve Cunhurbaşkanının onayı ile olur.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Sözleşmeli memur nasıl olunur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?