Sudoku nasıl oynanır?

Pratiklik geliştirilmediğinde biraz zorlanılır ama değişik çözüm stratejileriyle hayli eğlencelidir. Pratiklik kazanmak için de zaten...

 

Sudoku, standardı 9x9 boyutlarındaki bir diyagramda, her satırında, her sütununda ve her 3x3’lük karesinde 1’den 9’a kadar olan rakamların sadece birer kez yer almasıyla çözülen bir bulmaca, zekâ oyunudur.

Pratiklik geliştirilmediğinde biraz zorlanılır ama değişik çözüm stratejileriyle hayli eğlencelidir. Pratiklik kazanmak için de zaten oynuyor olanların farkına varmadan uyguladığı, yeni başlayacaklar için de rehber olabilecek bazı stratejiler şunlardır:

Tek Aday: Bütün stratejiler içinde en kolay olanıdır. Her bir kare için adaylar belirlenir, normal rakamların boyutuna nazaran daha ufak boyutta köşelere yazılır. Bütün kareler bittiği zaman tek adayı olan hücrelerden başlanarak olası diğer adaylar sütunlar, satırlar ve 3x3’lük karelerden elenir. Bu strateji, çoğu online platformda ve mobil uygulamalarda da mevcuttur.

Tek Sektör (Satır, Sütun, 3x3 Alan) Adayları: Bir satır yahut sütunda bir rakam sıkışmışsa, bu rakamın benzer 3x3’lük karede olma ihtimalini yok kabul ediyoruz. Yine benzer mantıkla, 3x3’lük karedeki bir rakam bulunmuş olduğu sütunda ve satırda ikinci kez yer alamaz.

Ayrık  Altkümeler: Tek bir sektörün (sütuna, satıra veyahut 3x3’lük karenin) sözü edilen olduğu stratejidir. Bir sektörde yer bulan sayıların alt kümesi 2 veya daha çok karede kısıtlı bir durumdaysa diğer rakamların adaylıkları iptal olur. Örnek verirsek, bir satırdaki iki kutunun da 2 veyahut 8 rakamı olma ihtimali var ise ve üçüncü bir kutunun adayları da 2, 5, 8 ise, mevzhu bahis üçüncü kutu lakin ve ama 5 olabilir.

 

Zorro: En fazla kullanılan tekniklerdendir. Tek rakamlı ve iki sektörlü hallere bakarız. İki satırın kesiştiği sütunların iki noktasında sıkışan adaylar için “ya burası, ya burası” diye ikiye indirgediğiniz hallerde sütun üstünde kalan diğer adaylar iptal edilir. Pratiğe döktüğümüzde alt alta üç adet 3x3’lük kare düşünün. Bunları 3 sütun olarak ele alın ve sayıları aşağıdan yukarıya yerleştirirken 3x3’lük karelere de bakın. Örnek vermek gerekirse ilk sütundaki 9 sayısı ilk 3x3’lük karedeyse, ikinci sütunun 9’u üçüncü 3x3’lük karedeyse, üçüncü sütunun 9’u lakin ve fakat ikinci 3x3’lük karede olabilecektir.

Kılıç Balığı: Zorro tekniğinin tek sayılık olanıdır. Tek bir sayı için en kesin kareyi bulmaya çalışmaktır.

Zorunlu Zincirleme: İki adaylı bir hücrede adaylardan hangisini kullanırsanız kullanın, başka bir hücredeki adayın sadece birini zorunlu olarak yerleştirmedir.

Olmayana Ergi (Nishio): Kare karala oyununun yaratıcısı olan Twtsuya Nishio’dan adını almıştır. Artık ilerleyemediğiniz noktada adaylardan birini denemektir. Çıkmaza girdiğiniz noktada ilk seçtiğiniz aday hatalı demektir.

Deneme: Yerleştiremediklerinizden yola çıkıp yerleştirebileceğimizi bulmaktır. İşinizi en fazla uzatan strateji budur.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Diş ipi nasıl kullanılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?