Su ısıtıcısı nasıl temizlenir?

Her şeyden önce marketlerde satılan kireç çözücüler kullanılarak su ısıtıcınızı temizleyebilirsiniz. Bunu yapmak için aldığınız ürünü...

 

Mutfakta en fazla kullanılan küçük ev elatlerinden biri de su ısıtıcılardır. Gerek pratikliği, gerek tasarruflu enerji kullanımıyla nerdeyse her evin mutfağında bulunmaktadır su ısıtıcısı. Yemek yaparken, kahve yaparken, bulaşık suyu hazırlarken, çay demlerken ve daha çokca günlük iş için defalarca kullanırız su ısıtıcılarını. İşlevselliğiyle sadece mutfaklara değil, ofislere ve yurtlara kadar giren su ıstıcılarının çok fazla bakım ve temizlik ihtiyacı yoktur. Su ısıtıcılarında en bilinen problem kireçlenmedir. Kullanılan sudaki kireç oranına ve uzun bir zaman kullanımlara  bağlı olarak su ıstıcısının tabanında kireç oluşur. Bu kireç zaman geçtikçe birikiğ tortullaşarak ısıtcının verimli çalışmasını engeller. Oluşan kireç tabakasından kopan parçaların yemek suyuna karışması, ısıtılan sudaki bulanıklaşma ve ıstıcının verimindeki düşme bu tabakanın temizlenmesini mecburi kılar.

Her şeyden önce marketlerde satılan kireç çözücüler kullanılarak su ısıtıcınızı temizleyebilirsiniz. Bunu yapmak için aldığınız ürünü ısıtıcıya sıktıktan sonra kireç tabakasının kalınlığı yahut kireçlenme süresine göre bir müddet beklemelisiniz. Yumuşayan ve ısıtıcının tabanından kopan parçaları su ile temizleyince benzer işlemi tabandaki kireç bitene kadar tekrarlamanız gerekmektedir. Zaman zaman tabandan ayrılmayan kireçler için bulaşık telinden faydalanabilirsiniz. Fakat bu su ısıtıcınızda tahribata yol açabilir. Temizlik işlemi bitince ısıtıcıyı kimyevi maddeden arındırmak için güzelce yıkamayı ihmal etmeyin.

 

Son metod ise doğal temizleyici olan çok alanda kullanılan sirkeden faydalanmak. Bir bardak üzüm yahut elma sirkesini iki bardak suyun içine dökerek ısıtıcınızdaki suyu birkaç defa kaynatın ve soğuyana kadar bekletin. Limon tuzu tarifindeki gibi sünger vasıtasıyla kalıntıları temizleyince durulayabilirsiniz.

Bu kimyevi yöntemi dışında su ıstıcısı temizliğinde uygulanan doğal yöntemler de vardır. Bunlardan ilki limon tuzu kullanmak. Su ıstıcınızı sui le doldurun hassaten metal gövdeli bir ısıtıcı kullanıyorsanız ağız bölümü de kiraç kaplanabileceğinden tümüyle doldurmanızda yarar var. İçine 5-6 adet limon tuzu atttğınız suyu 3-4 kere ardı ardına katnatın ve bir zaman bekletin. Su soğuyunca dökebilir, kireç kalıntısı kalmışsa bulaşık süngeri kullanılarak kalıntılardan kurtulabilirsiniz.

Limon tuzu ve sirke tariflerini düzenli biçimde uygularsanız ısıtıcınızda kalıcı kireç oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Bu gibi hallerde başvurabileceğiniz doğal ve kimyevi çözüm yollarından bahsetmek mümkün.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Blender nasıl temizlenir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?