Staj raporu nasıl yazılır?

Staj raporunda belli başlı kısımlar bulunmaktadır. Staj raporunun bir düzen içerisinde görünmesi, o raporu değerlendiren taraf için g...

 

Staj, lise yahut üniversite zamanlarında veya işe başladıktan sonraki ilk zamanlarda gerçekleştirilen bir işe hazırlık sürecidir. Kimi kurumlar stajı zorunlu tutar ve öğrenciler staj yaparak o okuldan mezun olabilirler. Bu gibi hallerde stajyerler staj nihayetinde okula bir staj raporu teslim ederler. Benzer biçimde bazı şirketler de stajyerlerinden staj sonu değerlendirmesi yapabilmek adına staj raporu hazırlamasını isteyebilirler.

Staj raporunda belli başlı kısımlar bulunmaktadır. Staj raporunun bir düzen içerisinde görünmesi, o raporu değerlendiren taraf için gayet önemli bir kriterdir. Staj raporunun muhakkak bir kapağı olmalıdır. Kapakta staj yapılmış olan kurumun logosu, adı ve açık adresi, stajyerin adı soyadı, staj yapılmış olan tarih aralığı ve staj yapılmış olan departman yer almalıdır. Staj kapağından sonra gelecek olan kısım "İçindekiler" kısmı olmalıdır. Bu, staj raporunun takibini kolaylaştıracak ve insanların raporda istedikleri bölüme kolaylıkla gitmelerini sağlayacaktır. Bu sayfada, staj raporunda bulunan her kısım ve karşılarında da bu bölümlerin yer aldığı sayfa sayısı belirtilmelidir. Eğer rapora eklenmiş bir belge var ise bu da eklentiler başlığı altında içindekiler bölümünün en son maddesi olmalıdır. İçindekiler bölümünden hemen sonra özet kısmı gelmelidir. Özet bölümünde, staj raporundan bahsedilen bütün noktalar kısaca özetlenmelidir. Özet sayfasının genel olarak bir sayfadan fazla olmaması beklenir; bu nedenle ayrıntı vermekten kaçınılmalıdır.

 

Staj raporunda kurum tarafından cevaplanması mecbur kılınan bazı sorular olabilir. Eğer bu sorular yoksa da, bir staj raporunda değinilmesi gerekli olan belli başlı hususlar vardır. İlk önce staj yapılmış olan kurum hakkında ayrıntılı bilgi verilmelidir. Kurumun adı ve açık adresi, faaliyet alanı, tarihçesi, bağlı olduğu üst kurumlar ve var ise diğer tesisleri, ürün veyahut servis kapasitesi, çalışan sayısı ve bu çalışanların sınıflandırılması, hedef kitlesi gibi bilgiler orada ayrıntılı olarak yer almalıdır.

Staj yapılmış olan kurum hakkında bilgi verildikten sonra staj esnasında yapılmış olan görevler listelenmelidir. Bu görevlerin ne halde gerçekleştirildiğinden ve bu görevler yapılırken neler öğrenildiğinden de bahsedilmelidir. Staj esnasında hangi teorik bilgilerin pratiğinin yapıldığı, eğer var ise yabancı dilin kullanıp kullanılmadığı, staj yapılmış olan organizasyonda verimliliği arttırmak için yapılabilecekler ve stajın kişiye neler kazandırdığı da staj raporunda bahsedilebilecek konulardır. Kişi, gün gün neler yaptığını raporlayarak staj raporuna ekleyebilir. Staj raporunun nihayetinde ise staj süresince yapılmış olan görevlerle alakalı bir evrak ve kurumun organizasyon şeması eklenti olarak yer alabilir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan 4/a sigortalılık nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?