Sivilce neden olur?

Vücudumuzda yağ bezi adı verilen partiküllerin çoğunluğu kıl köklerimizde yer alır. Bu bezlerin cildin üst bölümüne yani tenimize açı...

 

Kadın, erkek tamamımızın genellikle de ergenlik çağlarımızın korkulu rüyası sivilcelerdir. İlk sivilcemizi yüzümüzde gördüğümüzde bir telaş alır bizi ve hemen bunu nasıl yok ederim, devamını nasıl önlerim derdi başlar. Hemen araştırmaya koyulur, türlü metodlarla sivilceleri yok etmenin çaresine bakmaya çalışırız.

Vücudumuzda yağ bezi adı verilen partiküllerin çoğunluğu kıl köklerimizde yer alır. Bu bezlerin cildin üst bölümüne yani tenimize açılan kanalcıkları vardır. Yağ bezleri sebum adıyla anılan bir madde salgılar ki yağ yapısına çok benzeyen bu madde cildi dış etkenlere karşı korur. Kimi hallerde bu sebum ismiyle anılan yağımsı madde cildin üst tarafına çıkamayınca deri altında birikerek sivilce diye adlandırılan kabarcıklar ortaya çıkar. Biriken bu maddeler ölü hücrelerin dışarı atılmasını da engellediği için kanalları tıkarlar. Böylece bu birikinti içerisinde bakteriler hızla üremeye başlar ve çoğalan bakteriler kızarıklık, şişlik ve sancılara neden olur.

Sivilce oluşumu daha fazla genetik faktörlere bağıdır. Eğer anne ve babada sivilce var ise çocuklarında da olma ihtimali yüksektir. Ek olarak androjen grubu hormon adı verilen böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormon seviyesi arttıkça vücutta sivilceler daha sık görülmeye başlar. Stres ve kaygı da sivilce oluşumunu tetikleyen durumlardandır. Sivilcelerin sıkılmaması gerekmektedir. Zira sıkılan sivilceler hem daha fazla sivilce oluşmasına aynı zamanda cilde zarar verilmesine yol açabilir.

 

Sivilce tedavi edilmesi gerekli olan bir hastalıktır. Ama tedavisi ne yazık ki uzun vadelidir. Asgari 2-3 ay ayrıca cilt tipine ve tedaviye tepki verme haline göre daha da uzayabilen sürelerde uygulanmaktadır. Daha fazla harici ilaç ve doğal ve kükürtlü sabunlar gibi hijyen malzemeleriyle tedavi edilmeye çalışılsa da ilerleyen hallerde hekimin de kararıyla hormon düzenleyici ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Sivilce, (Latince ve tıptaki adı "Akne Vulgaris") esasında bir cilt hastalığıdır. Genelde kişide ergenlik çağlarında başlayan sivilce oluşumu, eğer tedbir alınmaz ve gereken tedaviler uygulanmazsa kalıcı hasarlar, izler bırakabilir. Kimselerin birçoğunda aynı zamanda yüksek miktarda görülmektedir. Vücudumuzun hemen her yerinde görebileceğimiz sivilceler daha fazla yüz, göğüs, sırt, boyun ve omuz bölümlerinde görülür. Sivilcenin siyah küçük noktacık olanından, büyük sert ve ağrı veren kist şeklinde olanına kadar çokca türü vardır.

İltihap, irin diye adlandırılan şişliğin içerisindeki madde bir zaman sonra güzelce büyüyerek derinin en üst tabakasını tam olarak gerer ve inceltir. En nihayetinde da patlayarak içerisindeki sıvı madde açığa çıkar. Bu doğal yolla olabileceği gibi bazen sivilce sıkma dediğimiz dışarıdan baskı uygulayarak da olabilir.

Peki, bizi bu kadar tedirgin eden ve bazen hayata bile küstürebilen sivilce nedir, nasıl oluşur biliyor muyuz? Zira hayatın her alanında olduğu gibi bir sorunun üstesinden gelebilmek için onu tam anlamıyla tanımlamak önemlidir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Şeker maskesi adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?