Sistre nasıl yapılır?

1. Hazırlık...

 

Çizilmiş, kararmış ve deforme olmuş parkeleri yenilemek için yapılmış olan sistre işlemi; zımpara, dolgu ve cila gibi 3 temel aşamadan oluşuyor. Pürüzsüz ve ışıkta kendini belli etmeyen, eşit zımpralanmış yüzeyler için, sistre makinesinin uygulama yönü büyük önem taşıyor.

1. Hazırlık

Parkenin kirli ve deforme olmuş yüzeyi, sistre makinesi ile zımparalanır. Sistreleme aşaması, parke yüzeyindeki çıkıntılarına göre değişiklik göstermektedir. Zımparalama işlemi ile yüzeyde izler bırakmamak için, parkenin döşenme biçimine göre sistre yapılmış olması önemlidir.

6. Kullanma

İnce sistireden sonra, elektrikli süpürge vasıtasıyla zemin tam olarak temizlenir ve parke verniği kullanılarak cila işlemi yapılmaktadır.

Dolgu aşamasından sonra, yüzeyde oluşan pürüzleri gidermek için son bir sistre işlemi daha yapılmaktadır. Daha küçük granüllere sahip diskler ile son rötuşlar yapılarak zemin kusursuz hale getirilir.

2. Zımparalama

Yüzeyin zımparalama işlemi bitince, oluşan çatlak ve boşluklar özel dolgu maddesi kullanılarak kapatılır. Bu dolgu, zımpara işleminden çıkan tozlar ve dolgu macununun, ihtiyaca göre değişik oranlarda karıştırılması nihayetinde elde edilir.

4. İnce Sistre

Sistre işlemi bitince asgari 10 saat süre ile parkelerin üstüne basılmaması gerekmektedir. Zeminin tam anlamıyla sağlam hale gelmesi takriben 2 haftalık bir zaman alır. O nedenle, sistreden 2 gün sonra mobilyalar, 2 haftalık sonra da halılar yerleştirilmelidir. 

 

Sistre nasıl yapılmaktadır merak ediyorsanız, işte aşamalar.

3. Dolgu

Sistre uygulanacak alanda bütün aksesuar ve mobilyalar kaldırılır. Süpürgelikler sökülür. Parke yüzeyinde yerinden oynamış parçaların olup olmadığı kontrol edilir. Oynar parçalar yerine sabitlendikten sonra diğer aşamalara geçilir.

5. Temizlik ve cilalama

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Manyetik matkap nasıl kullanılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?