Siroz nedir?

Bazen siroz, uzun seneler belirtisiz kalıp, bir kontrol sırasında, bir ameliyatta veyahut otopside tesadüfen teşhis edilebilmektedir....

 

Karaciğer vücutta kimya fabrikası gibi çalışan bir organdır. Kan şekerinin düzenle sokulmasından, yağ, şeker ve proteinlerin biri birine dönüşmesine kadar çok miktarda görevi vardır.

Siroz Hastalığının Bilinen Belirtileri

Yorgunluk,

İştah kaybı,

Kolay berelenme,

Ateş,

Bazen siroz, uzun seneler belirtisiz kalıp, bir kontrol sırasında, bir ameliyatta veyahut otopside tesadüfen teşhis edilebilmektedir. Bu hale gizli siroz da denilebilir. Siroz hastalığında türlü ve farklı belirtilere ve klinik bulgulara rastlansa da bunların çoğunluğu, ya karaciğer yetmezliği veyahut portal hipertansiyon neticesidir.

Vücudumuzun kimya fabrikası dediğimiz organın bozulması hayati tehlikeye yol açan önemli bulunan bir sorundur. Bunun yüzünden iyileşmesi imkansız olan siroz hastalığı meydana gelir. Siroz hastalığı taşıyan bir karaciğer küçülmüştür ve pütürlü bir yapıya sahiptir. Kaybedilen karaciğer hücrelerinin yerine yeni hücre üretimleri gerçekleşir lakin bu üretim dağınık ve aşırı miktardadır. Bu hale bağlı olarak da bağ dokusu tüm karaciğere dağınık bir biçimde yerleşmiştir.

Başta alkol tüketimi olmak üzere hepatit çeşidi hastalıkların nihayetinde karaciğerin yapısı düzensizleşir ve hücreler zarar görmeye, sonrasında da yok olmaya başlar. Hücrelerin yok olması ile birlikte karaciğer küçülür ve eski görevlerini yerine getiremez hale gelir.

 

Siroz tüm ırklarda rastlanan yaygın bir hastalıktır. Siroz ve bu hastalıkla meydana gelen ölüm oranı alkol alışkanlığına paralel olarak çoğalmaktadır. Siroz, genel olarak alkol kullananların hastalığıdır. Siroz erkeklerde daha sık görülmektedir, bu istatistikte erkeklerin daha fazla alkol alma alışkanlığının rolü vardır. Siroz en fazla 40 - 60 yaşlar arasında rastlanır. Sirozdan ölen kişilere yapılmış olan otopside karaciğer normalden küçük bulunmuştur. Üstü yumrulu, kıvamı ise serttir.

Karaciğer hücreleri düzenli biçimde dizilmiştir. Fakat bazı dış uyaranlar nedeni ile bu düzen bozulabilir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Ebola virüsü nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?