Şirket nasıl birleşir?

Şirketlerin birleşme stratejisini seçmelerindeki çok önemli nedenlerden biri de vergi avantajı sağlamaktır. Şöyle ki 1980 senesinde A...

 

Globalleşen dünyada ve farklılaşan şartlar altında şirketlerin kendi benliklerini koruması hep mümkün olmayabilmektedir. Özel olarak tüketiciler tarafından talep edilen sıfır hataya sahip ürün ya da hizmetleri elde etmek için işletmeler, bazı pazarlama faaliyetleri ve atılımları gerçekleştirmek zorundadır. Aksi durumunda rekabetin çok üst düzeye çıktığı dünyamızda şirketin kendi benliğini koruması hiç mümkün gözükmemektedir. Rekabeti ortadan kaldırmak ve diğer rakiplere karşı daha güçlü durmak için şirketler bazen birleşme yoluna gidebilirler.Bu şirket birleşmesi olayına şirket evliliği de denebilir. Şirket birleşmesi en basit anlamı ile devralan şirketin, devralınan şirketin bütün aktif ve pasif mal varlıklarını satın alması anlamına gelir. Şirket birleşmeleri iki türlü olabilir, bunlar;

Vergi Faydaları 

Şirketlerin birleşme stratejisini seçmelerindeki çok önemli nedenlerden biri de vergi avantajı sağlamaktır. Şöyle ki 1980 senesinde ABD'de gerçekleşen 2000 şirket birleşmesinin dörtte birinin sebebi vergi avantajı sağlaması olarak belirtilmiştir. Vergi avantajı sağlaması şirketerin maliyetlerinde düşüşe neden olup totalde daha fazka kar elde etmelerini sağlar.

Yukarıda belirtilmiş birleşme yararlarından ziyade psikolojik etmenler, yetenekli yönetime sahip olma, risk azaltma ve çeşitlendirmek yapmak gibi önemli yararları da vardır. Özel olarak ticarette risk faktörünün iki işletme arasında bölüştürülmesi şirketleri daha cesur atılımlar yapmasına neden olur. Birleşmenin getirmiş olduğu bu pek önemli avantajlar dolaylı olarak ülkle ekonomisini de büyük oranda etkilemektedir.

 

Birleşme faaliyeti esnasında benzer oranda sermaye koyma gibi bir hüküm uygulanmaz.

Kuruluş biçimindeki şirket birleşmelerinde asgari iki şirket olması gerekmektedir.Tek bir şirket yeni şirkete devrolunamaz.

Birleşmede adı geçen şirketler merkez ve şubelerinde, halka açık şirketler ise SPK'nın önereceği yerlerde, genel kurul kararından az 30 iş günü içinde gereken evrakları görevlilerin incelemesine sunmak zorundadır.

Devrolunan şirket birleşme kararını tescil ettirmeden, devralan şirket birleşme kararını tescil ettiremez.

İki şirket arasında birleşme sözleşmesi imzalanmalı ve yeni kurulacak şirkete devir işlemleri yapılmalıdır.

Birleşme esnasında ibrazı gereken olan evraklar vardır bunları ise;

Yeni kurulan şirketin kuruluş bilgileri

Birleşmede adı geçen iki şirketin ayrı ayrı kendi yönetim kurullarında hazırlanan birleşme raporlarının bulunmuş olduğu müdürlüklere teslim etmeleri gerekir.

Şirket Birleşmelerinin Yeni Kurulan Şirket ve Ülke ekonomisi Açısından Faydaları

Finansal Faydaları

Hızla gelişmekte olan şirketler büyümelerini gerçekleştirmek için gereken olan finansal kaynakları bulmakta zorluk çekebiliyor. Bu halde finansal kaynakları iyi olan ve nakit fazlası olan şirketler, şirket birleşmesini düşünebiliyor. Çünkü böylece nakit fazlası olan şirket sermayesini tekrar kullanıma açarak iyi bir getiri sağlayabiliyor.

 

Bir şirketin diğerini devralması (Devralma Biçimi)

Yeni kurulan bir şirket altında diğer iki şirketin birleşmesi(Kuruluş Halinde Birleşme) şeklindedir. Şirket Birleşmelerinde Dikkatli olunması Gerekli olan Önemli Husus ve Prosedürler

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Nasıl patron olunur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?