Sigortacılık mezunları ne iş yapar?

Sigortacılık bölümünü bitirmiş olan kişiler şirketlere bağlı olarak sigorta departmanında görev alabilir. Bu alanda çalışan kişiler k...

 

Üniversitelerin Sigortacılık Meslek Yüksekokullarında eğitim veren Sigortacılık bölümü mezunlarına çokca alanda iş imkanı sunar. Muhasebe dersi başta olmak üzere ticaret hukuku, borçlar hukuku, matematik, sigorta muhasebesi ve istatistik gibi derslerin eğitimi parça içinde verilir. 

Sigortacılık bölümünü bitirmiş olan kişiler şirketlere bağlı olarak sigorta departmanında görev alabilir. Bu alanda çalışan kişiler kurumun mal varlığını koruma altına almak için gereken olan poliçe ve prim işlemlerinin yürütülmesini sağlamaktadır. İşçilerin yahut çalışanların maaş, sağlık ve diğer sigorta işlemlerinin takibi ve kontrolü için gereken işlemleri yerine getirir. Kurumlarda meydana gelmesi olası olan kaza, yangın ve deprem sigortaları konusunda şirketlerin bütçelerine münasip sigorta firmaları ile anlaşma sağlanarak kişi ve kurumların koruma altına alınması sağlanmaktadır 

Bölümünden mezun olanlar sigorta şirketlerinde hasar ve tespit konularında da görev alabilir. Deprem, yangın, trafik kazası, hırsızlık, emeklilik gibi konularda işlem görebilen sigorta şirketlerinde 'exper' ünvanı ile görev almaları mümkündür. Buna ek olarak hipotek altına alınan, icra işlemi uygulanan dosyalarda maliyet tespiti yapmak için gereken yazışmaların ve idari işlemin yapılmasını da bölümünden mezun olanlar sağlamaktadır 

Kısım mezunlarının devlet kurumlarında çalışması da mümkündür. Sosyal Sigortalar Kurumu başta olmak üzere Emekli Sandığı yahut Bağ-Kur gibi kurumlarda emeklilik ve sigorta primi işlemlerinin yapılmasını sağlayan ilgili birimlerde görev alabilir. İşçi veyahut işverenlerin sigorta konusunda kanuna münasip hareket etmediğinin denetlenmesi için de sigortacılık mezunlarına ihtiyaç duyulur. 

 

Sigortacılık bölümünden mezun olan öğrenciler, şirket veyahut kurum bünyeleri dışında kişisel olarak da sigortacılık yapabilir. Kendi iş yerini kurabilen kişiler trafik sigortası, deprem sigortası, konut sigortası ve diğer kişisel sağlık sigortası işlemlerini yerine getirir. Poliçe ve prim işlemlerinin takibinin yanında ek olarak kredi danışmanlığı ve tarım kooperatifliği gibi konularda da çalışabilir. Bazı sigorta kuruluşları kişisel emeklilik konusunda da bir sistem oluşturur. Sigortacılık bölümünü bitirmiş kişiler, bu alanda çalışabilir anlaşmalı oldukları sigorta şirketinin ürünlerini pazarlayabilir. 

Süreli olarak belirlenen sigorta işlemlerinde poliçelerin yenilenmesi, zeyilnamelerin düzenlenmesi, müşterilere poliçe danışmanlığı yapmak veyahut poliçe prim ödemelerindeki değişiklikler durumunda bilgilendirme yapmak kısım mezunlarının sorumlulukları arasındadır. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Hidrojeoloji mühendisliği mezunları nerelerde çalışır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?