Sığır dili mantarı yemeklerde nasıl kullanılır?

Hafif nemli bez ile silinerek temizlenmesi yeterlidir. Mantar türlerinin büyük bir kısmı bolca su ile yıkanarak temizlenmez. Suda yık...

 

Adını şapkasının altında sığır diline benzeyen dikenciklerinden alan sığır dili mantarı, karışık ormanlarda yetişen, kültürü yapılamayan lezzetli mantar türüdür. Bilimsel ismi "Hydnum repandum" olan sığır dili mantarı çam, ladin ve köknar ağaçlarının olduğu, karışık ormanlarda Temmuz ayından Kasım ayına kadar yetişir. Yayvan ve ortasından basık bir şapkaya sahiptir. Şapka rengini olgunluğuna göre değişmekle beraber, güderi rengindedir. Sapı dolgun, beyaz renkte ve hayli kısadır. Şapkasının altı sığır dilini andıran dikenciklerle kaplıdır.

Sığır dili mantarı nasıl temizlenir?

Hafif nemli bez ile silinerek temizlenmesi yeterlidir. Mantar türlerinin büyük bir kısmı bolca su ile yıkanarak temizlenmez. Suda yıkama mantarın pişerken sulanmasına neden olur.

Sığırdili mantarı yemeklerde nasıl kullanılır?

Hafif acı tadı nedeni ile yemeklerde pişirilerek kullanılmaktadır. Ama acılığı kısa süreli bir kaynatma ile kaybolur.

Pirinç yemeklerinde: Topraksı tadı sebebi ile bilhassa süzme pilav türlerine yakışır. Risotto için kullanılabilmektedir.

Salatalarda: Haşlanarak pişirildikten sonra sade veya türlü sebzelerle zenginleştirilerek salatası yapılabilmektedir. Salata sosu olarak hem limon aynı zamanda sirke ile uyumludur.

Mantar sosu olarak: Haşlandıktan sonra ince ince kıyılıp, tereyağı ve krema ilavesiyle makarna ve deniz mahsulleri için sos olarak hazırlanabilir.

 

Çorbalarda: Hoş kokusu sebebi ile çorbalarda kullanılacak lezzetli alternatiftir. Soğanla kavrulunca tavuk suyu eklenmek suretiyle çorbası yapılabilmektedir.

Sotelerde: Hem tavuk aynı zamanda et soteleriyle uyumlu bir mantardır. Pişme süresi göz önünde bulundurularak tavukta göğüs, kırmızı ette ise bonfile ile sotelendiğinde lezzetli olur.

Sığır dili mantarının tadı nasıldır?

Keskin bir tada sahip olan sığır dili mantarının genç olanları lezzetlidir. Çiğ olarak buruk-keskin bir tada sahip olduğundan genel olarak pişirilerek tüketilir. Olgunlaşmaya başladıkça mantarın acılığı da artar. Şapkasıyla birlikte sapı da lezzetlidir ve yenilebilir. Genç ve yaşlı mantarlar dikenlerin diriliğinden ve gövdedeki lekelenmelerden kolay bir şekilde anlaşılır. Genç mantarların dikencikleri dokunulduğunda düşmez, fakat yaşlı mantarlar daha temizlendiği sırada kolay bir şekilde parçalanabilir. Hem lezzetli aynı zamanda sağlıklı tüketim için genç mantarların tercih edilmesi gerekmektedir. Mevsiminde toplanan mantarlar taze olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da saklanabilir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Mısır patlatma makinesi nasıl kullanılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?