Sıcak havada nasıl uyunur?

Sıcak ortamlarda uykusuzluk problemi yaşandığında vücut ısısını düşürecek etkiye sahip nefes egzersizleri de uyumaya yardım eder. Dil...

 

En rahat uyku ortamının takriben 15-20 derece arasında olması nedeni ile yoğun ısı ve neme sahip havalarda uyumak hayli zorlaşabilir. Genelde yaz gecelerinde çözüm olarak klimaların tercih edilmesi hem maddi olarak yük olmasının yanında devamlı açık durması sağlıklı olmak açısından da negatif etkilere sahiptir. Kış gecelerinde sürekli bir şekilde sıcak ortamın korunmaya çalışılması uykusuzluk sorununu devam ettiren unsurdur. Lakin yapılmış olan yanlışlıklar vazgeçilerek ve bir takım alışkanlıklar kazanarak küçük ayrıntılar ile sıcak havalarda uykusuzluk aşılabilecek sorunlar arasındadır.

Sıcak ortamlarda uykusuzluk problemi yaşandığında vücut ısısını düşürecek etkiye sahip nefes egzersizleri de uyumaya yardım eder. Dil silindir halinde yapılarak ağızdan nefes alarak ve burundan nefesi vererek vücut ısısı düşürülebilir.

Ev ortamında ısıtıcı etkiye sahip olan bilgisayar, DVD oynatıcı ve oyun konsolları gibi elektronik cihazlar ile aydınlatıcılar uykuyu etkileyen diğer bir faktördür. Bu açıdan genellikle hassaten gece uykusunun yapılacağı odalarda elektronik cihazlar en aza indirmek yanında aydınlatıcı olarak led ışıkların kullanımı tercih edilmelidir.

Sıcak ortamlarda uykusuzluk sorununu artırıcı diğer bir etken ise uyumadan önce yemek yemektir. Sağlıklı olmak açısından da olumsuzluk teşkil eden yatmadan önce yemek yemek vücut ısısını da yükselten bir unsurdur. Midenin yiyecekleri sindirmek için gereksinim duyduğu enerji nedeniyle artan vücut ısısı takriben birkaç saat sürdüğü gibi sıcak bir havaya sahip ortamlarda daha da ağır hissedilebileceği için uykuyu zorlaştırabilir.

 

Vücudumuzun en sıcak bölümü olan baş, rahat uykuyu sağlayacak vücut ısısına sahip olmak için mümkün olduğu kadar serin tutulmalıdır. Daha küçük ve fazla rahat olmayan yastıklar hava sirkülasyonunu daha kolay sağlayacağı için büyük ve rahat yastık kullanımından kaçınılmalıdır.

Daha fazla ekim ve şubat ayları arasında tercih edilse de yün ısıtma ve soğutma açısından etkili olan kumaşlardandır. Yün, çoğu zaman tercih edilen sentetiklere göre vücut ısısını daha kolay ayarlayabildiği ve vücudumuzdaki nemi aldığı için haziran ve ağustos ayları arasında da kolaylıkla kullanılabilmektedir. Benzer halde pamuklu dokumalar da hem kıyafetlerde aynı zamanda yatak örtülerinde yünün sağladığı etkiye sahip oldukları için uyku ortamlarında tercih edilebilecek dokumalardandır.

Özel olarak yaz gibi aylarda bütün gün pencerenin açık olması, serinlik yerine sıcaklığı artırarak tersine odada havanın yükselmesine yol açar. Bu yüzden iyi izole edilmemiş bir evde güneş ışınlarının direkt girmediği dönemlerde havalandırma yapılmalı ve oda perde ile korunmalıdır. Bilhassa sıcak yaz gecelerinde pencereleri tüm gün açık bırakmak yerine yalnızca geceleri açık bırakmak hem havalandırma aynı zamanda serinlemek yönünden daha etkili çözümdür.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Domates lekesi nasıl temizlenir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?