Sera yetiştiriciliği nasıl yapılır?

Seranın sıcaklık değeri muhakkak derecenin altına inmemelidir. Tersi durumunda bitki gelişimez. Don yaparsa bitkiden ürün alamayız. B...

 

Türkiye'de yetiştirilen sebzelerin yüzde on sekizi seracılık yöntemi ile yetiştirilir. Ekonomi ve gıda sektörüne büyük katkı sağlar. Seracılık ekim şubat arası ayların soğuk olmasından ötürü ülkemizin belli yerlerinde yapılmaktadır. İhtiyacımız olan sebzeleri kış mevsiminin etkili olduğu aylarda dışarıda yetiştiremeyeceğimiz için seralarda üretiriz. Seraların ağırlıklı olduğu bölgeler ise karın çok az yağdığı ve kışın ılıman geçtiği yerlerdir. Bu bölümlerin başında Akdeniz bölümü gelir. 

Seranın sıcaklık değeri muhakkak derecenin altına inmemelidir. Tersi durumunda bitki gelişimez. Don yaparsa bitkiden ürün alamayız. Bu da bize maddi hasarlar getirir. Bu donları önlemek için seralar içerisinde sobalar yakılır, ışıklama sistemleri kurulur, sıcak su borularıyla buharlama yöntemitle sera içini sıcak tutarız. Sera dışında da ateş yakarak dışarıdan da ısıtmaya çalışabiliriz. Bu gibi işlemlerle yetiştireceğimiz ürünün donmasını

Seranın bakım işlemleri zor ve zahmetlidir. Çok ağır işçilikler gerektirir. Hastalıklara ve zararlı böceklere mücadele zordur. Bu mücadele için ziraii ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlarla hastalıklar ve böcekler engellenmeye çalışılır. Bu süreç tecrübeli ve bilen bir kişi tarafından iyi takip edilmelidir. Bitkinin ekim aşamasından sonra çapalama, budama, askıya alma gibi işlemler de yapılmaktadır. Bu işlemlerle de bitkinin gelişimi desteklenmektedir. Bitki yetiştirikten sonra havanın sıcaklık durumu, o günün ürün fiyatı ve ürünün dayanma süresine göre toplama işlemleri yapılmaktadır. Toplanan ürünler ise ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır.

 

Seracılık yaparken rüzgar faktörü etkili olmaktadır. Rüzgarın yönüne ve şiddetine göre yer seçilir. Orada rüzgarın şiddetiniz az olması önem arz eder. Seranın kurulacağı bölüm genel itibarı ile düz coğrafyada hafif doğal veya yapay engebeler ile belirlenir. Bu doğal veyahut yapay engebelerin özelliği ise kış mevsiminin etkili olduğu aylarda yağmurun, suyun sera üstünde birikmesini engellemektir. Çünkü akım olmazsa su seranın üstünde birikir ve seranın çökmesine neden olur. Bu çökmeler, maddi hasarları yanında getirir. Toprağı düzledikten sonra kışın sel sularının toprağın akıp gitmesini engellemek için duvarlar yapılmaktadır çevresine. Serada yetiştireceğimiz ürünlere bakarak seanın çapını ve yüksekliğini ayarlarız. Sera içinde yetiştirilen sebzeler genelde sıcak iklim sebzeleridir. Bu sebzeler kış soğuğunda yetiştirilemeyeceği için serada yetiştirilir. Bu sebzeler: domates, salatalık, patlıcan,biber, lahana, marul, taze fasülye gibi sebzelerdir. Erkencilik amaçlı bazı meyveler de yetiştirilir. Bu meyvere misal olarak muz, muşmula, şeftali, kayısı, kiraz, erik verilebilir. Bu meyverin fiyatları kış ayında ve zor koşullarda masraflı olarak yetiştirildiği için fiyatları biraz yüksektir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Çınar ağacı bakımı adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?