Selenyum ne işe yarar?

Selenyumun antioksidan özelliği dolaylı olarak vücutta;...

 

Selenyum eksikliğinde vücutta türlü hastalıklara neden olabilen elzem minerallerden biridir. Vücutta azami karaciğer, böbrek, kalp ve dalak dokularında bulunmaktadır. Yağ dokusu dışında diğer dokularda da az da olsa yer bulur. Hayvan dokularında iki değişik formda bulunan mineral bu formlardan biriyle proteinlerin yapısına katılırken diğer yapısıyla da enzimlerin yapısına katılır. Bunun sayesinde vücut hücrelerini korur ve tahribatını önlemektedir.

Selenyumun antioksidan özelliği dolaylı olarak vücutta;

Selenyum eksikliği genelikle toprakları selenyum açısından fakir olan bölgelerdeki besinleri tüketen kişilerde görülmektedir. Mineralin eksikliğinde çocukların büyümesinde yavaşlama, bazı kanser türlerinde artış görülmektedir. Ek olarak kalp ve damarların esneme kabiliyeti azaldığı için kalple ilgili türlü rahatsızıklar görülmektedir. Mineralin eksikliği protein-enerji malnutrisyonlu çocuklarda ve total-parenteral beslenme alan hastalarda da görülebilmektedir.

Yiyeceklerin selenyum içeriği yetiştiği toprağın selenyum içeriğine bağlı olarak değişir. Selenyumun en iyi kaynakları ise proteinden zengin yiyeceklerdir. Et çeşitleri, sakatatlar ve deniz ürünleri buna misal olarak verilebilir. Sarmısak ve mantar bitkisel kaynaklar arasında selenyum içeriği yüksek besinlerdir. Kurubaklagiller, tahıllar, süt ve süt ürünleri diğerlerinden daha az selenyum içeriğine sahip olsalarda mineral açısından diğer zengin kaynaklardandır.

 

Mineralin fazlalığı genelde selenyumdan zengin topraklarda yaşayan ve otoparklarda üretilen yiyecekleri tüketen insanlarda görülmektedir. Bu insanlarda mineralin toksisitesi nedeniyle nefes sarmısak gibi kokar. Mineralin fazla alımında sinir sistemi problemleri, saç, tırnak ve diş kaybı, deri hastalıkları, omurilik hastalıkları, kemik iliği hastalıkları ve ateş gibi türlü sağlık problemleri görülebilmektedir. Mineralin normal beslenme tarzıyla fazla alımı eser derecede düşük bir ihtimaldir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Organik beslenmenin faydaları adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?