Şeker neden bağımlılık yaratır ?

Doğal şekerlerin dozunda tüketilmesinde bir problem yoktur. Sorun rafine şekerlerin vücudumuza sürekli bir biçimde girmesinden kaynak...

 

Aşırı şeker tüketmenin sağlığa zararlı olduğunu hepimiz biliriz lakin pekçok kimse şeker yemeden duramaz. Şeker vücudumuzun enerji kaynaklarından birisidir bundan dolayı içgüdüsel olarak vücut şeker ister. Yemeklerden aldığımız glikoz bağırsak içinde emilir ve kana karışır bu biçimde bütün hücrelere dağılır. Glikoz beyin hücreleri olan nöronları beslediği için büyük öneme sahiptir. Nöron hücreleri glikozu depolayamaz bundan dolayı devamlı glikoz isterler. Bu nedenle tatlıya karşı zaafımız vardır. Bu zaafın erken yaşlardan başlayarak harekete geçmemesi için çocuklar olabildiği miktardai olabildiği ölçüde şekerden uzak tutulmalıdır.

Doğal şekerlerin dozunda tüketilmesinde bir problem yoktur. Sorun rafine şekerlerin vücudumuza sürekli bir biçimde girmesinden kaynaklanmaktadır. Bu şekerlerin sağlığımızı çok açıdan negatif etkileyeceğini unutmamalı ve yediklerimize hep dikkat etmeliyiz.

Şeker benzer zamanda serotin hormonu yani mutluluk hormonu salgıladığı için insanı iyi hissettirir. Fazla şeker yediğimiz zaman vücudumuzdaki insülün oranını artar. Bunun nedeni kandaki glikoz oranının yüksek olmasıdır. Vücut insülün üreterek şeker oranını normale döndürdüğü zaman vücut tekrar şeker ister ve bu bir döngü durumunu alır.

Şeker bağımlığının diğer bir nedeni de kan bulgularınızdaki bir sorun olabilir. Böyle bir sorundan şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.

Fruktoz içeren bir besin tükettiğizde, glikoz içeren bir besine göre daha az tatmin oluruz. Paketlenmiş eğlencelik şekerler sukrozla tatlandırılır. Sukrozun %50 si fruktozdur. Bu sebeple şeker yeme isteğimiz daha zor tatmin olur ve yedikçe yiyesimiz gelir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Fibromiyalji tedavisi adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?