Şeker hastalığı testi nasıl yapılır?

Şeker hastalığına yakalanma ihtimali yüksek olan kişiler:...

 

Bu günlerde yaygın olarak görülebilen bir rahatsızlık olan şeker hastalığı aslında bir hücre hastalığıdır. Vücutta bulunan hücreler gereken enerjiyi kandaki şekerden sağlayarak yaşamlarını sürdürür. Lakin kandaki şekeri düzenleyen insülin hormonunu üreten pankreasta meydana gelen bir bozukluk, hücrelere gereğinden fazla şeker iletimine neden olur. Hücre gelen bu fazla şekeri kabul etmez ve şeker kanda birikip, hücrelere zarar vermeye başlar. Kanda biriken şeker insan vücudumuzu için çok tehlikelidir. Vücutta zehir etkisi yapar.  

Şeker hastalığına yakalanma ihtimali yüksek olan kişiler:

Kişinin şeker hastası olup olmadığına yapılacak testlerle karar verilir. Bu neden ile test yaptırmak bu hastalık için hayati önem taşır. İki tür kimyevi test vardır. Bunlar kan ve idrar testleridir. Bu testler kişi açken uygulanmaktadır.

Yapılabilecek şeker hastalığı testi ile hastalık kişinin bedenine zarar vermeden kontrol altına alınır. Şu nedenle yapılmış olan testler ve dikkat gösterilecek bazı noktalar çok önemlidir.

Kan Testi

Şeker hastalığında idrar testi belli bir yargıya varmada yalnız olarak yeterli olmaz. O neden ile doktorun istediği ölçümlere göre farklı miktarlarda kan alınır. Alınan bu kanlar makinelerde santrifüj edilerek kanın içerisindeki serum kısmı kandan ayrılır. Bunun sayesinde kan değerleri okunur. Sağlıklı kimsenin kanındaki şeker değeri 126 mg/dl iken, şeker hastası tanısı koyulan kimselerde ise 200 mg/dl ya da üzeridir.

 

Testlerin zamanında yapılmış olması erken tanı açısından önem taşır.

İdrar Testi

Sağlıklı kimsenin idrarında bulunan şeker seviyesi nerdeyse fark edilemeyecek kadardır. Fakat kişinin idrarında belli ölçüde şekere rastlanıyor ise şeker miktarına göre hastalığın seviyesi de ölçülebilir.

Kişiye idrarını yapması için bir kap verilir ve elde edilen bu örnek verirsek içerisindeki şeker miktarı, cihazlar tarafından ölçülmek üzere laboratuvara götürülür.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Şeker nasıl dengede tutulur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?