Şeker hastalığı belirtileri

Şeker hastalığı olmayan bir kişi aç olduğunda 120 mg/dl, tokluk olduğunda ise azami 140 mg/dl’dir. Açlık ve toklukta ölçülen değerler...

 

Toplum içerisinde şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, pankreas bezinden salgılanan insülin hormonunun üretilememesi yahut etkin bir biçimde kullanılamaması nihayetinde meydana gelen ve hayat boyu devam eden bir hastalıktır.

Tip 1 diyabet belirtileri

Aşırı sü tüketimi: İdrardaki su kaybı insanların daha fazla susamasına ve su tüketmesine neden olur.

Kilo kaybı: Besinlerden enerji olarak yararlanılamadığı için vücut enerji kaynağı olarak depolanmış yağları kullanır ve zayıflama gözlemlenmektedir.

İdrara çıkma sıklığında ve idrar miktarında artış: Vücutta insülin üretilemediği durumda, kandaki şeker hücreler tarafından kullanılamaz ve birikmeye başlar. Belli bir seviyeye geldikten sonra böbreklerden idrar biçiminde şeker atılır. Şekerle birlikte su kaybı da olduğundan kişiler daha fazla idrara çıkmaya başlar.

Şeker hastalığı olmayan bir kişi aç olduğunda 120 mg/dl, tokluk olduğunda ise azami 140 mg/dl’dir. Açlık ve toklukta ölçülen değerlerin belirtilmiş değerlerin üstünde olması durumu şeker hastalığı olduğunu göstermektedir 

Hassaten karbonhidratlı besinler, enerji olarak kullanılmak için glikoza dönüştürülür. Midenin hemen arka bölümünde kalan pankreas, dokuların ve kasların glikozu enerji biçiminde kullanabilmesini sağlayan insülin hormonunu üretir. Besinlerdeki glikozun hücrelere girebilmesi için insülin hormonu gerekmektedir. Bu anlamda hücrelerin yakıtı olarak değerlendirilebilir. Hastalığın nihayetinde, kişi tükettiği gıdalardan kana geçen şekeri kullanamadığı için kan şekerinde artış görülür. Kandaki şeker oranının kontrol edilememesi, kısa veya uzun bir zaman sonra sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olur. Şeker hastalığının uzun bir zaman sonra en ciddi hasarı kalp, damar, göz, sinir ve böbrekler üstünde görülmektedir.

 

Tip 2 diyabet belirtileri

Devamlı açlık hissi

İdrara çıkma sıklığında ve idrar miktarında artış

Zamanla el ve ayaklarda uyuşma

Enfeksiyon sıklığında artış

Aşırı su tüketimi

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?

Şeker hastalığı, insülin metabolizmasına göre Tip1 ve Tip 2 olarak ayrılır. Tip 1 diyabette, pankreasta insülin üreten hücrelerin hasarı söz konusudur ve insülin hormonu üretilemez. Tip 2 diyabette ise vücut pankreastan insülin üretir, ama insülin direncine bağlı olarak insülin vücutta kullanılamaz.

Şeker hastalığında riskli gruplar

Ailesinde şeker hastası olanlar, şişman kişiler, 4 kg'dan daha ağır bebek dünyaya getiren kadınlar, stres altında yaşayan kimselerde şeker hastalığının görülme riski daha fazladır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Yumurta alerjisi nasıl anlaşılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?