Şeker hamuru nasıl açılır?

Kurabiye, kek ve pasta süslemelerinde şeker hamurunu kullanabilmek için açmak gerekmektedir. Normal hamurdan değişik olarak sert ve z...

 

Pastacılık alanında aktif olarak kullanılabilen şeker hamuru yardım eden bir üründür. Her renk şeker hamuru piyasada bulunmaktadır ve daha fazla görsellik için tercih edilir. Renkli olarak ve gıda boyası ile renklendirilerek kullanılabilmektedir. Pastacılık alanında şeker hamuruna şekil vermek için gelişmiş makineler ve aletler kullanılmaktadır. Lakin amatör pasta süslemelerinde şeker hamuru kullanılırken değişik metodlar tercih edilir.

Kaplanılacak olan pasta veyahut kekin üzerine koyulur. Fazlalıkları kesilebilir. Suyla de şekil verilebilir.

Tezgahın üzerine pudra şekeri ve nişaşta koyulur. Top halindeki nişasta karışımın üzerine serpilir. Hamurun üzerine de biraz pudra şekeri serpilir. Merdane ile fazla bastırmadan açılmaya başlanır. Açma işlemi boyunca hamurun yapışmamasına dikkatli olunur. Açılan hamurun çok ince olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde yırtılmalar olabilir. Kenarlarındaki fazla olan pudra şekerleri yumuşak mutfak fırçası ile alınmalıdır.

Merdane ve kalın bir oklava tercih edilebilmektedir.

Hamur açılırken buğday unu muhakkak kullanılmamalıdır. Çünkü buğday unu hamura yapışacak ve rengini kapatacaktır. Onun yerine pudra şekeri ve mısır nişastası kullanılmaktadır. Buğday nişastası tercih edilmemelidir. Nişasta ile açılan hamur daha yumuşak ve elastik bir kıvamda olur. Şekil vermek bu vesileyle daha kolay olabilecektir. Ama nişasta ile açılan hamurun kenarlarında beyaz renkli izler kalır. Çirkin görüntüler oluşmaması için bıçak yahut pizza kesici ile beyaz izlerin kesilmesi gerekmektedir. Benzer zamanda açılan hamurun bazı yerlerine de nişasta karışabilir. Bu sebeple pasta kaplamalarında kullanılmaz. Yalnızca küçük süslemelerde ve kurabiyelerde kullanılmaktadır. Pudra şekeri ile açılan şeker hamuru çabuk kurur. Hassaten pasta kaplamalarında çok tercih edilir. Pudra şekeri ile hamur açılınca ıslatılarak kullanılmaktadır. Pudra şekeri ve nişasta karıştırılarak da kullanılabilmektedir.

 

Top olarak veyahut parça olarak ayrılmalıdır.

Şeker hamuru açılacak olan yer hazırlanmalıdır. Pürüzsüz ve düz zemin tercih edilmelidir. Bir açma tahtası veya mutfak tezgahında açılabilir. Kuru olmalıdır.

Kurabiye, kek ve pasta süslemelerinde şeker hamurunu kullanabilmek için açmak gerekmektedir. Normal hamurdan değişik olarak sert ve zor şekil alan bir yapısı vardır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Salatalık dondurucuda nasıl saklanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?