Sedef otu nerede yetişir?

Toprak olarak özel cinse ihtiyacı yoktur. Alkalik topraklarda daha iyi yetişir. Ek olarak bitek olmayan topraklarda yetişen sedef otl...

 

Latince ismi Ruta graveolens olan sedef otu sedefotugiller ailesine özgü bir bitki çeşididir. Bitkinin boyları 60-100 cm aralığında değişir. Sarı renkli çiçekler açar. Yaz kış yeşil kalabilme özelliği vardır. İnsanlar için de çokca faydası bulunan sedef otunun yetişebilmesi için gereken koşulların sağlanması gerekmektedir.

Toprak olarak özel cinse ihtiyacı yoktur. Alkalik topraklarda daha iyi yetişir. Ek olarak bitek olmayan topraklarda yetişen sedef otları diğer çeşitlerine göre daha sağlam olur.

Tohumla çoğaltılabilse de bu biçimde yavaş çoğalır. İlkbahar ayları içinde bölünerek veya yaz nihayetinde kalemlerinin çoğaltılması daha doğru olur. Evlerin bahçe veya balkonlarında süs bitkisi olarak yetiştirilmesi yaygındır.

Ana vatanı Doğu Akdeniz ülkeleri olsa da dünyanın hemen hemen her yerinde yetişebilen bir bitki türüdür. Türkiye'de de yaygın olarak bulunmaktadır.

Sedef otunun yetişebilmesi için en ideal yerler güneşli bölümlerdir. Ama az güneş alan yarı gölge yerlerde de yetişebilme özelliği vardır. Başta Akdeniz iklimi olmak üzere, hava sıcaklıklarının azalmadığı her çeşit iklimde kolay bir biçimde yetişebilir. Bir kere ekildikten sonra kendi kendine gelişebilir. Bir biçimde özel bakıma ihtiyaç duymaz. Avrasya ve Kanarya adalarında yabani olarak bol bol bulunmaktadır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Pembe biber nerede yetişir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?