Sebzeler nasıl tazeliğini korur?

Dereotu, maydonoz gibi yeşillikleri bir bardak ya küçük vazo ile soguk su içinde bekletmek sararmaların önüne geçeceği gibi daha da b...

 

Alındıkları günkü lezzetini ve canlılığını korumaları yanında vitaminlerinden daha verimli yararlanabilmek için sebzelerin tazeliğini korumak gerekmektedir. Bazı detaylara dikkat edilmediğine kısa bir zaman içinde tazeliğini kaybetmeye başlayan sebzeler klorofil kaybına uğrayarak sararmaya başlar.

Soğuk Suda Bekletmek

Dereotu, maydonoz gibi yeşillikleri bir bardak ya küçük vazo ile soguk su içinde bekletmek sararmaların önüne geçeceği gibi daha da büyümelerini ve uzun süre alındığı gün gibi taze kalmalarını sağlamaktadır.

Sebzeleri Yıkamadan Buzdolabına Koymak

Sebzeleri yıkayarak buzdolabına koymak bakteri üremesine ortam hazırlar. Özel olarak yeşillikler kurulamadan ıslak bir durumda buzdolabına yerleştirilirse zarar vermektedir. Genel açıdan sebzeleri kullanmadan önce buzdolabından çıkarıp yıkamak daha sağlıklıdır. 

Sebzeler ile Meyveleri Ayrı Yerlerde Depolamak

Sebze ve meyveleri değişik alanlarda depolamak önemlidir. Meyvelerin kendine has kokusunun yaydığı etki ile zaman içinde diğer ürünlerin ömrünü kısaltması yönünden çoğu zaman sebzelerden uzak tutulmalıdır.

Karanlık Ortamlarda Saklamak

Toprak altında kalarak yetişen patates, soğan, zencefil gibi kök bitkiler güneş ışığına maruz kaldıklarında filizlenme eğilimindedirler. Bu nedenle bu tür bitkilerde tazeliği korumak için imkan bulduğunuz sürece güneş ışığından uzak karanlık yerlerde saklamak gerekmektedir. Kese kağıdı gibi ışık geçirmeyen bir kağıt torba içinde de tutulabilir. 

 

Nem kaybına bağlı olarak yumuşaklık ve buruşukluk görülmesinin yanında özel olarak C vitamine sahip sebzelerde besin kaybı ile tat ve koku kaybı meydana gelir. Olabildiğince sebzeleri ilk alındığı günkü gibi tutmak için münasip ve düzgün depolama ile tazeliğini korumak mümkündür.

Kağıt Havlu İle Sarmak

Yapraklı sebzeleri kuru havlu ile sararak aşırı nemi emmesine yardım eden olmak sebzelerin taze tutulması açısından önemlidir. Ek olarak buzdolabına yerleştirilmeden önce bir nedenle üstünde nem bulunan veya bozulmuş sebzelerden gelen suları üstünde taşıyan sebzeleri kurulamak ve buzdolabı torbalarına koymak tazeliği koruyan uygulamalardır.

Hasarlı ve Bozulmuş Sebzeleri Ayıklamak

Zarar görmüş yahut bozulmuş sebzeler diğer sebzelerin de çürümesine yol açabilir. Bundan dolayı hasarlı ve bozulmuş sebzeleri diğer sebzelerden ayırmak gerekmektedir.

Buzdolabının Sıcaklık Değişimine Göre Yerleştirmek

Buzdolaplarında sıcaklık ayarları alt ve üst kısımlara göre değişebilir. Çoğunlukla alt bölgeler en sıcak konumda iken üst bölgeler soğuğu daha iyi tutarlar. Bu neden ile buzdolaplarının alt bölmeleri daha fazla domates, patlıcan, salatalık, fasulye, kırmızı biber gibi sebzeler için kullanılırken üst kısımlar ağırlıklı olarak meyveler olmakla beraber kereviz, karnabahar, brokoli gibi sebzeler için de kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra buzdolabının kapağını açar açmaz sıcak hava akımının buzdolabı içine yığılmaya başlaması nedeniyle sebzeleri buzdolabının sebzeliklerinde tutmak ani hava değişimlerinden negatif etkilenmelerinin önüne geçmektedir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Kadife perde temizliği nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?