Satrançta fil nasıl hareket eder?

Daha fazla atlar ile kıyaslanan filler orta önem derecesine sahiptir. Tek başlarına rakip şahı mat edemezler fakat kale, vezir veyahu...

 

Farklı oyun çeşitleri arasından beyin sporu sıfatı ile sıyrılan satrançta biri birinden oldukça değişik özelliklere sahip taşlar yer bulur. İlgili taşların her biri değişik yetkinliklere sahipken, filler de oyunun önemli figürleri arasındadır. Fillerin kullanımı, işlevi ve hareketleri bütün detayları ile bilinmelidir.

Daha fazla atlar ile kıyaslanan filler orta önem derecesine sahiptir. Tek başlarına rakip şahı mat edemezler fakat kale, vezir veyahut at ile beraber mat pozisyonu oluşturabilirler.

Savunmada önemli kareleri tutmaya çalışan, saldırıda ise rakibi sıkıştırmak için kullanılan filler kendi renklerindeki kareler boş olduğu sürece etkin olurlar. Eğer bu halin tam tersi ilgili ise fil etkinliğinden söz edilemez.

Oyun içerisinde fillerin kullanımı kritik bir önem taşır. Açılış hamlelerinde direkt filleri geliştirmek, stratejik olarak önemli karelere hızla getirmek oyun ortası ve oyun nihayetinde sporcuya yarar sağlar. Özel olarak ta merkez kareleri ve rakibin zayıf karelerini gören ve tehdit eden filler oyuncunun elini güçlendirir.

Fillerin hareketleri incelendiğinde, sadece çapraz karelere hareket ettikleri görülmektedir. Fil hareketi ön çaprazlara ve arka çaprazlara olabilecek biçimde dört yönlüdür. Fil, bulunmuş olduğu kare itibarı ile istikameti üstündeki her çapraz kareye ulaşabilir. Hareketlenme anlamında bir kısıtlama sözü edilen değildir. Münasip karelerin müsatilik haline göre fil istediği kadar kare sayısında ilerleyebilir.

 

Fillerin uzun mesafeli menzilleri ve çapraz kareleri etki altına alma özellikleri nedeniyle tahtanın değişik noktalarında değerlendirilmeleri mümkündür. Örnek verilecek olursa oyuncu, fillerini köşe karelere yakın yerlerden de oyuna sokabilir. Bu biçimde satranç tahtasının bir köşesinden karşı çapraz köşesine kadar olan kısımda oyuncunun etkinliği sağlanmaktadır.

Tahta üstünde bulunan her iki ordunun da ikişer adet fili bulunmaktadır. Bu filler başlangıç konumunda köşelerden başlayarak içe doğru üçüncü karelerde (oyuncuların önündeki ilk yatayda) yer alırlar. Bahsi geçen karelerin birisi açık renkli, diğeri koyu renklidir. O nedenle filler oyun boyunca siyah fil ve beyaz fil olarak adlandırılır.

Fillerin bir taş üstünden atlamaları da mümkün değildir. Münasip durumdaki rakip taşları yemeleri dışında diğer taşlarla etkileşime giremezler. 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Satrançta kalenin işlevi nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?