Şalazyon belirtileri

Şalazyon yapı olarak arpacığa benzemektedir. Bazen şalazyon iç arpacık olarak da adlandırılmaktadır. Şalazyon averaj olarak 2-3 hafta...

 

Göz kapağında bulunan salgı bezlerinin iltihaplanmasından ötürü şişen, kızaran ve büyüyen bölüme tıbben şalazyon denir. Şalazyon genellikle antibiyotik merhemler kullanılarak tedavi edilmektedir. Nadiren de olsa zaman zaman şalazyonu almak için cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Genellikle bu hastalık çok basit bir hastalık olarak görülür lakin erken tedavi edilmez ise ciddi zararlar doğurabilmektedir. Göz kapağında şalazyon olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Şalazyona Karşı Alınabilecek Önlemler ve Tedavi Yöntemi

Göz kısmı devamlı olarak temiz tutulmalıdır. Gözlerin ovuşturulması eldeki bakterileri göz kapağına taşıyacağı için, gözler ovuşturulmamalıdır. Kirpik diplerinin hijyenine özen gösterilmelidir. Banyo esnasında göz kapakları hafifçe temizlenmelidir.

Özel olarak makyaj yapan bayanlar, makyaj malzemelerini devamlı olarak değiştirmelidirler. Çünkü makyaj malzemeleri içinde bakteriler barındırabilmektedir.

Şalazyon kendi kendine geçebilirken cerrahi müdahele gerekli olan hallerde olabilir. Doktorlar tarafından verilen ilaçlarla büyük oranda tedavi sağlanmaktadır.

Şalazyon yapı olarak arpacığa benzemektedir. Bazen şalazyon iç arpacık olarak da adlandırılmaktadır. Şalazyon averaj olarak 2-3 haftasonu hariç diğer günlerde kaybolurken, arpacık takriben olarak 1 hafta içerisinde kaybolmaktadır. Şalazyon ağrısızken, arpacık ağrılı olur. Arpacık göz kapağının üst bölümünde çıkarken, şalazyon çoğu zaman iç bölümde çıkmakta ve arpacığa göre daha sert olur.

 

Şalazyon Belirtileri Nelerdir?

Göz kapağı kenarlarından kabuklanma ve gözde yaşarma da şalazyon belirtilerindendir.

Şalazyonun çok önemli belirtisi göz kapağında şişlik oluşmasıdır. Ama bu halde dikkatli olunması gerekli olan bazı şeyler vardır. Çünkü şalazyon ve arpacık birbirlerine karıştırılabilmektedirler. Şalazyon göz kapağının iç bölümüne doğru çıkar ve ağrılı bir şişme değildir. Eğer ağrılı bir şişlik ise göz kapağında arpacık bulunur. Ek olarak arpacık şiştikten 2-3 gün sonra geçmektedir. Eğer şişlik geçmediyse bir doktora görünülmesi gerekmektedir.

Göze devamlı dokunuluyormuş gibi bir his yahut ışıktan aşırı derecede rahatsızlık duymak da şalazyon belirtilerindendir.

Gözde bulunan şişlik uzun zaman görme bulanıklığına neden oluyor ise gözde şalazyon çıkmış demektir. 

Şalazyonun oluşmasının asıl nedeni kirpik diplerindeki yağ bezelerinin bakteriyel enfeksiyon nihayetinde tıkanmasıdır. Bu bakteriyel enfeksiyonu engellemek için alınabilecek bazı önlemlerle şalazyon çıkma riski en aza indirgenebilmektedir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Ölüm korkusu nasıl yenilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?