Sabahları ağız kokusu neden olur?

Ağız kokusunun temel sebebi ağızda kalan besin artıklarıdır. Dişlerde, diş ve dişetleri arasında, dildeki tat tomurcukları arasında k...

 

Ağız kokusu bireyin kendisini rahatsız etmesinin yanında başkaları için de hayli rahatsız edicidir. Sosyal etkileşimi ciddi miktarda engelleyen ağız kokusunun en fazla ortaya çıktığı zaman ise gece uykusundan uyanıldığı sabah saatleridir. Ağız kokusunun bu biçimde sabah vakitlerinde oluşması genel olarak bir hastalık belirtisi değildir ve alınacak basit önlemlerle giderilebilir.

Sabahları Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız kokusunun çoğu zaman sabah uyanınca görülmesinin ilk sebebi gece yatmadan önce ağız temizliğinin pek iyi yapılmamasıdır. Dil ve dişetlerinin yanında dil temizliği de ağız kokusunda etkili olur. Dildeki tat tomurcukları çıkıntılar şeklindedir ve hassaten dilin arka bölümündeki tat tomurcuklarının girintileri daha derindir. Bu yapıları ise tat tomurcuklarının arasında besin artıklarının kolayca birikebilmesine imkan sağlar. Ağızdaki bütün bu besin artıkları da ağız kokusuna yol açar.

Burundan sağlıklı halde nefes alınabildiği hallerde herkes ağzı kapalı halde uyur. Ağzın bütün gece boyunca kapalı olması da koku bileşenlerinin ve bakterilerin ağızdan uzaklaştırılmasını engelleyerek sabah kokan bir ağızla uyanılmasına neden olur.

Sabahları ağız kokusu yaşamamak içinse hepsinden önce ağız temizliğine dikkat edilmeli, diş fırçası ve diş macununun yanında diş ipi ve ağız gargarası da kullanılmalıdır. Diş ve dişeti temizliğinin yanında dil de dil fırçası kullanılarak temizlenmelidir.

 

Bu haller dışında ağız kokusuna yol açan ağız, dil ve bademcik iltihapları, geniz akıntısı ve diş çürükleri de gece boyunca koku bileşenlerinin ağızda birikmesine ve sabah ağız kokusu oluşmasına neden olur.

Ağız temizliğinin ve bakımının yanında ağız kokusuna neden olan diğer faktör de tükürük bezlerinin faaliyetlerinin gece yavaşlamasıdır. Gün içinde çok çok aktif biçimde çalışarak bol ölçüde tükürük salgısı üreten tükürük bezleri bu biçimde ağız içerisini etkili biçimde yıkayarak temizler. Ama gece uyurken tükürük üretiminin azalması ağızdaki besin artıklarının ve bakterilerin temizlenmesini çok kısıtlı düzeyde gerçekleştirir. Bu da gece ağızda koku bileşenlerinin birikmesine yol açar.

Ağız kokusunun temel sebebi ağızda kalan besin artıklarıdır. Dişlerde, diş ve dişetleri arasında, dildeki tat tomurcukları arasında kalan besin artıklarının üstünde bakteriler hızlı halde ürer. Bu bakteriler besin artıklarını tüketerek kükürtlü bileşikler halinde gaz çıkışına neden olur. Bu gazlar da ağıda kötü koku oluşturmaktadır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Gdo'lu ürün nasıl anlaşılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?