Rüzgar sörfünde yelken nasıl tutulur?

Rüzgâr sörfü hem sörf aynı zamanda yelkenli sporlarının temel özelliklerini birleştirir. Rüzgar sörfünü sörften ayıran en temel özell...

 

Uzunluğu genelde iki ile beş metre olan, üstünde bulunan yelken vesilesiyle hareketi sağlayan yüzer bir tahta ile yapılan spor dalıdır. Sörf sporunun bir dalı olan rüzgar sörfünün spor dalı olarak kabul görmesi esasen çok eskilere dayanmamaktadır. Kimin bu sporu bulup başlattıği ise bilinmemektedir. Rüzgar sörfü hayli yaygın bir biçimde yapılmış olan herkes tarafından ilgiyle izlenen ve dikkat çeken bir spor dalıdır. Çünkü vermiş olduğu haz ve adrenalin duygusu hayli fazladır.

Rüzgâr sörfü hem sörf aynı zamanda yelkenli sporlarının temel özelliklerini birleştirir. Rüzgar sörfünü sörften ayıran en temel özellik ise sörf tahtasına bağlı olan bir yelkenin olmasıdır. Sörfte böyle bir yelken bulunmadığından sporcular sörfte yalnızca sörf tahtasının üzerine çıkarak dalgaların üstünde hareket eder. Bu spor dalının yapılmasında çok önemli faktörlerinden biri sağlam bir dengedir. Yeni başlayanlar için zor olan denge faktörü  fazla antrenman vesilesiyle kısa zamanda halledilebilir. Esasen yelkenli bir teknenin küçültülmüş şekline benzese de rüzgâr sörfü yelkenli teknelerden değişik olanaklar sunar. Kişi tektir ve özgürdür. Türkiyede de bu spor dalı gün geçtikçe daha çok ilgi görmeye başlamıştır. Televizyonlarda adını gün geçtikte daha çok duyduğumuz ve ülkemizi de bu alanda dünyaya duyuran en ehemmiyetli bölgemiz tahmin ettiğiniz gibi Alaçatı'dır. Yalnızca ülkemizin değil Avrupa’nın da en ideal sörf merkezlerinin başında gelir. Nerdeyse yılın hepsine yakın günü rüzgar almaktadır. Alaçatı bu bağlamda bu sporun türkiyede artmasına vesile olmuş ve dünyadaki rüzgar sörfü merkezleri arasında kendisine önemli bi yer bulmuştur.

 

Rüzgar Sörfünde Yelken Nasıl Tutulur?

Bunlardan sonra yelkeni yavaşça kendinize çekmeye başlayabilirsiniz.

Önemli kabul edilen bir nokta ise direkten tutarken yelkeni sörf tahtasının tam ortasına değilde önüne yahut arkasına eğerek tutmanız sörf tahtanızın yön değiştirmesine neden olabilecektir. Yani bumbayı çekerken esasen direkten bağımsız çekmeniz gerekecektir.

Rüzgar sörfünde hepsinden önce suda olan yelkeni çıkartmanız gerekmektedir. Yelkeni çıkartmak için kullanabileceğiniz ipin adı start ipidir. Çekme ipi ve başlama ipide denilebilir.

Yelkeni tutmada temel kural yelkenin direğinden tuttuğunuz kolun yani bumbayı tuttuğunuz kol değilde diğer kolunuzun gergin bir vaziyette olmasıdır. Bu kolumuzun gergin olmaması ağırlık dengenizin bozulmasına yani dengesiz durmanıza neden olabilecektir.

Yelken tam karşınıza geldiği zaman ipi ilk tutuğunuz kolunuz gergin durmalıdır. O anda diğer elinizle bumbayı tutmalısınız. Bumbayı kavradıktan sonra ipi tutan elinizlede yelkenin direğinden tutmalısınız.

İpi çektikçe yelken sudan kalkacaktır. O sırada sizde vücudunuzu sandalye poziyonundan kurtarıp yavaşça ayağa kalkmalısınız.

 

Bunlara dikkat ederseniz sörf tahtasının tek hakimi siz olursunuz.

Yelken tam karışınızda kalan bir ağırlık olduğundan start ipini sörf tahtasının üzerindeyken çömelmiş bir vaziyette beliniz dik dururken bir elinizle  tutabildiğiniz kadar uzaktan tutup diğer elinizlede ipi sonrasında kavrayarak tutmalısınız.

Bumbayı tutan elinizin açıklığı ise omzunuzun genişliği kadar olmalıdır.

O sırada iki elinizde olabildiği kadar yakın olmalıdır. Tutma işleminin ardından ipi çekmeye başlayabilirsiniz.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Güreş nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?