Risk analizi nasıl yapılır?

Bu adımları bir örnekle pekiştirelim. Mesela; bir şirket, çalışanların aşırı yüksek maliyeti sebebi ile müşteri ilişkileri departmanı...

 

İşletme faaliyetlerinde oluşabilecek potansiyel tehlikeleri kontrol altına almak gayesi ile "Risk Analizi" yapılmış olması gerekir. Yapmamız gerekli olan bu riskleri minimuma indirgemek veya alacağımız risk alamaya karar verildiyse getirisi maksimum olan yolu seçmeliyiz. Bu da iyi bir risk analizi yapmaktan geçmektedir.

Bu adımları bir örnekle pekiştirelim. Mesela; bir şirket, çalışanların aşırı yüksek maliyeti sebebi ile müşteri ilişkileri departmanını kapatma kararı aldı. En büyük riskin, firmanın temel müşterileri grubunun dışındaki müşterileri kaybetmesi olarak belirlendi. Benzer zamanda bu hal firmanın rekakabet gücünü zayıflatmasıda bahsi geçen. Bu adımda risk tanımı yapılmış oldu. Şirket, bu riskleri kontrol altına almak için müşteri hizmetleri departmanı çalışanlarının sorumluluklarını satış deparmanına yüklemeye karar verdi. Bu adımda risk analizi yapılmış oldu. Satış departmanına yüklenecek bu ekstra görevin karşılığı olarak, bu departmandaki çalışanların maaşlarına %10 zam yapıldı. Bu adımda, risk analizde belirlenmiş olan stratejinin uygulanma aşaması gerçekleştirildi ve risk kontrol süreci tamamlandı. Uygulanan bu aşamalar nihayetinde, satış departmanındaki çalışanların maaşına uygulanan %10 luk artışın maliyeti müşteri hizmetlerindeki çalışanlara verilen ücretin maliyetinden çok düşük olduğu anlaşıldı ve şirket giderlerini düşürüp karını yükseltmiş oldu. Aynı zamanda çalışanların maaşlarındaki artış satış ofisinin performansınıda yükseltti ve potansiyel müşteri kaybı minimuma indirildi. Böylece firma rekabet gücündende fazla bişey kaybetmemiş oldu. Bu adımdada risk rapor edildi, sonuçlar gözlendi ve risk yönetimi tamamlandı.

 

Risk analizi yapmak için şu aşamalar sırası ile uygulanmalıdır:

Riski rapor etmek

Risk tanımını doğru yapmak,

Risk kontrolü yapmak

Riski analizi etmek,

Bu adımları detaylandıracak olursak; ilk ve en ehemmiyetli adım risk tanımını doğru yapmaktır. Başlangıçta riskin ne olduğunu doğru anlamak ve değerlendirmek, sonraki adımların doğru yapılmış olması için çok önemli faktördür. İkinci adım riski analiz etmek; bu adımda riski ortadan kaldırmak için neler yapılacağına karar verilir veyahut risk alınmaya karar verildiyse, riskin yol açacağı haller değerlendirilir. Bu durumları kontrol altına alabilmek için neler yapılacağına bu aşamada karar verilir. Üçüncü adım risk kontrolü yapmak; bu safhada, analiz adımında alınan kararlar doğru biçimde uygulanmaktadır, yönetilir ve takip edilir. Son olarak riski rapor etmek adımında da; kontrol aşamasında uyguladığımız süreçlerin sonuçları raporlanır. Ortada bir risk var ise, bu riski göze almak veya almamak getirisi ve götürüsüyle uygulanacak olan bu süreçler baz alınarak değerlendirilip, sonuçlandırılır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Nasıl hakim olunur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?