Reflü belirtileri

Bütün bu belirtiler bizde var ise kulaktan dolma bilgilerle değil de bir uzmana danışarak her şeyden önce gerçekten reflü olup olmadı...

 

Reflü, diğer deyişle ‘gastroözofagel reflü’, yediğimiz yemeklerin mideden yemek borusuna kaçmasına denir. Mide ile yemek borusu arasında bir kapak vardır. Her insanda az ölçüde görülebilen yemek borusuna yemek kaçması problemi reflü hastalarında daha fazladır. Asitli olan mide ortamından kaçan yine asitle çevrili yediklerimiz zaman geçtikçe yemek borusunu tahriş eder. Dolaylı olarak yemek borusunda yanma ilk görülebilen belirtiler arasındadır.

Bütün bu belirtiler bizde var ise kulaktan dolma bilgilerle değil de bir uzmana danışarak her şeyden önce gerçekten reflü olup olmadığımızın tetkiklerle belirlenmesi gerekir. Uzmanın yapacağı tetkikler nihayetinde reflü olup olmadığımızın teşhisi konacaktır. Bu konu genel olarak ilk uygulanan ‘gastroskopi’ dir. Veya toplum ağzında en bilinen ‘endoskopi’ olarak ifade edilir. Bu araştırmanın yetersiz kaldığı hallerde da doktorumuz başka yöntemlere de başvurabilir. Hastalığın kesin adı konmadan ilaç tedavisine başlamak doğru değildir. Hele ki komşumuz, arkadaşımız, eşimiz reflü hastası ve ilaç kullanıyorsa benzer belirtiler bende de var diyerek onların kullandıkları ilaçları alıp kullanmayınız. Tersi durumunda başka hastalıklara neden olabilirsiniz.

Yutmada zorlanmadır.

Midede yanma,

Midede şişkinlik,

Yemek borusunda yanma,

Göğüste yanma,

Göğüs ağrısı,

Ağza acımtırak veya ekşimsi mide sıvılarının gelmesi,

 

Geğirme hissi,

Yukarıdaki belirtilere ilave olarak direkt reflü tanısında kullanılamayacak, başka hastalıkların belirtileri arasında da olabilecek belirtiler vardır. Bunlar:

Hıçkırık,

Ağız kokusu,

Astım,

Dişlerde çürüme,

Kronik farenjit,

Kalpte çarpıntı vb.

Seste kısılma,

Yukarıda belirtilenler daha öncede ifade ettiğimiz gibi başka hastalıkların belirtisi de olabilir. Örnek vermek gerekirse, ağız kokusu boğazdaki bir iltihaplanmadan da kaynaklanabilir. Yahut diş çürüğü de ağızda koku yapabilir ve de boğazda iltihaplanmaya neden olarak yutkunmada zorluk yaşatabilir. Anlaşılacağı üzere vücudumuzun vermiş olduğu her bir sinyal bir başka bölümde de sinyallere neden olabilmektedir. Yani bir rahatsızlık rahatça diğer rahatsızlığı ya da rahatsızlıkları tetikleyebilir.

Mide ile yemek borusu arasındaki kapağın işlevini yerine getirememesini bazen de yediklerimiz tetikler. Örnek verirsek, çikolata ve nane yemek borusu ve mide arasındaki kapağın gevşemesine neden olur. Dolaylı olarak bu ürünlerin aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Reflünün en bilinen belirtileri:

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Jinekomasti nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?