Radyoloji uzmanı nasıl olunur?
Mesleğin artıları olarak, teşhis, erken teşhis(sekonder koruma) için güçlü yöntemlere sahipsinizdir ayrıyetten yayın yapmak ister ise...
Radyoloji uzmanlığı, uzmanlık alanı gereği Tıp Fakültesi mezunu olan tıp doktorlarına seslenir ve TUS'a girmeyi ve sonra ihtisası kazanmayı gerektirir. Radyoloji uzmanlığı tanım gereği "tıbbi görüntüleme ve girişimsel radyolojik işlemleri, insanlardaki hastalıkları teşhis ve tedavi amacı ile yapan ve değerlendiren uzman hekimlerdir.".
Mesleğin artıları olarak, teşhis, erken teşhis(sekonder koruma) için güçlü yöntemlere sahipsinizdir ayrıyetten yayın yapmak ister iseniz, elinizde büyük bir arşiv olmasıdır.
Ama TUS'tan sonra eğitim araştırma yahut üniversite hastanesi seçerken, gitmek istediğiniz hastanede manyetik rezonans, Doopler Ultrason, BT gibi cihazların olup olmadığını kontrol etmek sizin için yararlı olabilecektir. Eğer akademisyen olmak istiyor iseniz da, üniversite hastaneleri tercih etmeniz yararınıza olabilir.
Radyoloji çalışanlarının kansere daha fazla yakalanıp, erken yaşta vefat ettiği gibi düşünceler ise bu mesleğe karşı olan önyargılardan biri olmaya devam ediyor. Fakat eğer alınabilecek türlü önlemler alınırsa ve radyoloji çalışanları havalandırılmış ortamlarda çalışırsa, vücudumuza alınacak radyasyon Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun(TAEK) belirlediği sınırlar içinde kalır. Ayrıyetten, bu meslekte çalışanların aylık olarak vücutlarına aldığı radyasyon, bireysel dozimetreler ile düzenli bir biçimde ölçülür ve kontrol edilir.
Küçük uyarı yapalım, klostrofobi sahibi iseniz, kapalı, güneş görmeyen alanlar size biraz rahatsızlık verebilir.
Hasta ve hasta yakınları ile yakından iletişim kurma zorunluluğu olmaması, haftalık çalışma saatlerinin 35 saatle sınırlı olması, teşhis safhasında büyük payından ötürü iş tatminin yüksek olması, fazladan 1 ay radyasyon izinleri olması gibi motivasyonlarla TUS'ta puanı gittikçe yükselmiş, popüler tıp branşlarından birinin arasına girmiştir.
Kıdeme göre değil, gelişen teknolojileri bilen şahısların önemli olduğu bir meslektir. Çünkü radyoloji son devirlerde başka bilim dallarıyla kıyaslanamayacak gelişmeler yaşamıştır. Bilgisayar ve bilişim teknolojilerindeki hızlı değişim, tıpın başdöndürücü ilerlemesi ara sıra güçlük yaratmış olsa da, artık radyologlar eskisinden daha fazla ekipmana sahipler. Mesela eskiden 4-5 dakikada yalnızca 1 kesit görüntü alınabiliyorken, artık saniyeler içerisinde vücudumuzun tamamını taramak mevcuttur.
Konvansiyonel-dijital radyografi, bilgisayarlı tomografi, floroskopik incelemeler, mamografi, ultrasonagrafi, magnetik rezonans, PET-CT görüntülüme gibi şeyler bu uzmanlığın bir parçasıdır.