Judo nasıl bir spordur?

Judonun 3 kategorisi vardır. Bunlar Nage Waza, Katame Waza ve Atame Waza'dır. Nage Waza fırlatma teknikleri, Katame Waza tutma ve yak...

 

Silahsız bir savunma sporu olan judo, Japon dövüş sanatıdır. Eski bir Japon dövüşü olan jiu jitsu tekniklerine benzer. Judo, Japon jiu jitsu ustası olan Kano Cigoro tarafından geliştirilmiştir. Judo kelimesinin Türkçe karşılığı, "uyum yolu" veyahut "nezaket yolu" olarak çevrilir. Görünüşte bazı hareketlerden ötürü güreşe benzerliği vardır. Bu dövüş yöntemini, keşişler Japonlara kendilerini korumaları için öğretmiştir. Bugünümüze gelene değin da savunma sporu şekline gelmiştir.

Judo Teknikleri

Judonun 3 kategorisi vardır. Bunlar Nage Waza, Katame Waza ve Atame Waza'dır. Nage Waza fırlatma teknikleri, Katame Waza tutma ve yakalama teknikleri, Atami Waza ise vuruş tekniklerini içermektedir.

Judo Mücadelesi

Judo sporuna göre mücadele 2 safhadan oluşur. Bunlar Tachi-waza ve Ne-waza olarak adlandırılır. Tachi-waza safhası ayakta olarak gerçekleşen kısımdır. Mücadelenin başlangıç safhası olarak kabul edilir. Tachi-waza halinde iken sporcunun sırt üstü yere düşürülmesi maçın kazanılması anlamına gelir ve tam puan alınır. Ne-waza ise yerde gerçekleşen safhasıdır. Ne-waza halinde iken sporcunun belirlenen süre kadar yerden kalkamayacak biçimde tutulması sporcuya puan kazandırır lakin maç kazanılmış olmaz. Yere attıktan sonra 20 saniye hareketsiz halde tutunca da sporcu tam puan alır ve maçı kazanmış olur. Ek olarak kol ve bacağın bükülmesi veyahut sporcunun boynunun sıkılarak mücadeleyi bırakmasının sağlanması da maçta galip gelmeyi sağlayan tekniklerdendir. Puan çeşitleri Ippon- tam puan, waza ari- yarım puan, yuko- çeyrek puan, koka- sekizde bir puan olarak adlandırılır.

 

Judo Kıyafeti ve Kuşaklar

Judo sporunun giyimi sağlam bezden yapılmış bir ceket ve pantolondan oluşan kimonodur. Bu kıyafetin beline, judocunun ustalık veya öğrencilik derecesine göre rengi farklılaşan kemer veyahut kuşaklar bağlanır. Öğrencilik devresinde 6 kemer rengi vardır. Bunlar sırası ile beyaz, sarı, turuncu, yeşil, mavi ve kahverengidir. Ustalık devresinde ise 3 kemer rengi vardır. Bunlar sırası ile kırmızı, kırmızı - beyaz ve siyahtır. Bu kemer renklerinden en yükseği siyah kuşaktır. 

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Sırıkla yüksek atlama kuralları nelerdir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?