Kambiyo senedi nedir?

Peki finansal bir varlık olarak ihtiyaçları karşılayan Kambiyo Senedinin özellikleri nedir ve kaç senet çeşidi vardır? ...

 

İşletmeler ticari mal ya da hizmet satışları karşılığında aldıkları senetlerle; nakit benzeri finansal varlık yaratmakta ve nakit ihtiyacı varlığını giderebilmektedir. Fİnansal varlıklardan biri de kambiyo senetleridir. Kambiyo Senetleri, kıymetli evrak niteliğindeki senetlerden biridir ve türlü temel özellikleri bulunmaktadır.

Borç iliskisini doğurur niteliktedir.

Türk Ticaret Kanununa göre Kambiyo Senetleri; poliçe, bono ve çektir.

Diğer kıymetli evraklardan ayıran çok önemli özelliği kambiyo senetlerinin tedavül yani el değiştirilebilirliğin/devredebilirliğin yüksek oluşudur. Bu nedenle ticari faaliyetlerde devamlı tercih edilen ödeme aracıdır.

Alacak hakkını barındırır.

Uluslararası geçerliliği bulunmaktadır.

Kanunen emre yazılı senet çeşididir ve belli bir şekil şartı vardır.

Türk Ticaret Kanununa göre düzenlenir.

Senetten ayrı olarak kullanılamayan senet çeşididir.

Peki finansal bir varlık olarak ihtiyaçları karşılayan Kambiyo Senedinin özellikleri nedir ve kaç senet çeşidi vardır? 

Poliçe 

Işletme hukukuna göre düzenlenen senettir. Poliçede keşideci, lehtar ve muhatap olmak üzere 3 taraf bulunmaktadır. Özel havale çeşididir. Poliçeyi Düzenleyen veyahut hamiline (senet taşıyıcısı) belli bir tutarın ödenmesi hakkında diğer bir kişiye ödeme emri vermektedir. Poliçenin özelliğinden ötürü bu senette "ödeyiniz." kelimesi kullanılmaktadır. Poliçede keşideci, lehtar ve muhatap olmak üzere üç taraf bulunmaktadır. Keşideci, poliçeyi düzenleyen taraftır ve senedin ilk borçlusudur. Lehtar, poliçenin nominal değerinin alacaklısıdır. Muhatap, keşideci tarafından poliçenin kendisine ibrazını kabul etmesi halinde poliçenin borçlusu haline gelen kişidir.

 

Bono,

 Emre yazılı senettir. Kambiyo senetlerinden olup, ticari faaliyet nihayetinde borçlunun alacaklısına olan borcunu belli bir zaman sonuç kısmında belli bir faize katlanarak itiraz etmeden ödeyeceğini belirten belgedir. Bono ile ikili ticari ilişki düzenlenmektedir. Bu ilişkide, Borçlu hem senedi düzenleyen keşideci aynı zamanda borcu ödeyecek olan muhatap konumundadır. Lehtar, bonoda alacaklı görünen kişidir.

Çek,

  Bir banka belirtilerek yazılmıştır ve TTK'na göre düzenlenmiş ödeme aracıdır. Yatırım ve kredi yolu ile elde edilmiş bankadaki emre hazır paranın çek hamiline ödenmesi için bankaya verilen talimatı içeren Kıymetli belgedir. Türkiye'de çek defteri, yalnızca banka tarafından bastırılabilir. Bu neden ile çekin üstündeki değeri ödeyecek taraf yani muhatap, bankadır. Çeki düzenleyen kişiye keşideci denilir. Keşideci, bankada emrine hazır paranın tamamını veyahut bir parçasını kendisine yahut üçüncü bir kişiye yahut çek hamiline ödenmesi hususunda bankaya emir vermektedir. Çekin üstünde yazılı oln tutarı alma hakkına sahip olan kişiyede lehtar denir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Eski danteller nasıl değerlendirilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?