Plak çalar nasıl kullanılır?

Amfili plak çalarlar ise en direkt hoparlöre bağlanabilmektedir. Balans, tiz ve bas ayarı gibi tuşlar bu plak çalar üstünde yer alır....

 

Plak, müzik severler için ayrı ve heyecan ve zevk kaynağıdır. Son günlerde müzik ihtiyacının bilgisayarlar ve dijital ortamlar üstünden karşılanması plağı artık yalnızca bir özel ilgi alanı şekline getirmiştir. Plak meraklılarının ilkin dikkatini açması gerekli olan nokta ise pikap tercihi ve plak tonlamadır. 

Amfili plak çalarlar ise en direkt hoparlöre bağlanabilmektedir. Balans, tiz ve bas ayarı gibi tuşlar bu plak çalar üstünde yer alır. Kompakt bir yapıda olması hasebiyle yer kaplamayan amfili plak çalarlar, amfi masrafına yol açmadığı için daha ekonomiktir. Bu cihazın ikinci el piyasası da bulunmuş olduğu için isteyen kimseler plak çalarını satabilmektedir. 

Amfisiz plakların kullanılabilmesi için phono girişinin bireysel amfide bulunması gerekir. Bu giriş yoksa amfi ile plak çalar arasında bağlantı kurabilmek için ön amfi almak gerekir. O nedenle sıfırdan plak çalar alacak insanların pikaplarını kullanabilmesi için phono girişini kontrol etmesi gerekir 

Amfili ve amfisiz plak çalarlarda kasanın büyüklüğüne dikkat edilmesi gerekir. Bazı plak çalarlar küçük kasa olduğundan dolayı 33'lük longplay plaklarını kabul etmeyebilir. Büyük kasaların tercih edilmesi plak alternatifini de genişlettiği için daha kullanışlıdır. 

Plak çalarlar çeşitlerine göre biri birinden ayrılabilmektedir. Bunlardan birisi amfisiz plak çalarlardır. Deck olarak da bilinen bu plak çalarlar, amfi içermemektedir. Bu yüzden üstünde ses, balans ve tiz ayarını düzenleyebilecek ayar düğmeleri bulunmaz. Profesyonel olarak plak çalarla ilgilenmek isteyen insanların amfisiz plakları tercih etmesi daha doğru olabilecektir. Bu plak çalarlar amfi + hoparlör sistemi ile geliştirilebilmektedir. 

 

Yeni teknoloji ile üretilen plak çalarlar da USB girişi gibi ek özellikler de bulunur. Bu giriş vesilesiyle plak çalarınız ile bilgisayar ya da dijital ekipmanlar arasında bağ kurabilirsiniz. 

Plak çalarlar için iki ayrı seçenek bulunur. Bunlar eski ve antika bir plak almak yahut yeni pikap almaktır. Plak, öncelikle 1800'lü senelerde kullanılmaya başlanmıştır. Akustik kayıtlarla ilk denemelerin yapıldığı plak çalarlar 1920'li yılların başında elektrikli kayıtlara geçmiştir. 1950'li senelerde da plaklar bugünkü durumunu almıştır. CD ve kasetle başlayan dijital akım ile beraber plak çalarlar müzikseverler için bir hobi alanı şekline gelmiştir. 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Çello nasıl çalınır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?