Ping pong ve masa tenisi arasındaki farklar

Fotoğraf: Jasper Fields...

 

Masa tenisinin bir sporun resmi adı olması ve ping pongun “oyun”un popüler ismi olması dışında, ikisi arasındaki fark yalnızca takma isimdir. Ping Pong ismi, oyunda topun çıkardığı sesten türetilmiştir. İki isim de “wiff waff” takma ismi de dâhil Lozan, İsviçre’de bulunan Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu’nda geçmektedir. İkisi arasındaki fark, tarihçe, ekipman ve kurallarla belirlenir. Tarihçe Salon tenisi olarak tanımlanan masa tenisi, masa üstünde, küçük raketler ve mobilyalara verilebilecek zarardan kaçınmak için örülmüş ağ ile kaplanmış hafif ve sıkı bir topla, sandalyede veyahut yerde oynanabilen bir oyundu. İlk masa tenisi masası J.Jaques and Son adında İngiliz bir şirket tarafından üretilmiştir. 1891’de Jaques and Son, lastik topla iç mekânda oynanan oyunu, “Gossima” adıyla satışa çıkardı. 1900’de oyun, Parker Brothers ve İngiliz distrübütör Hamley Brothers tarafından dağıtıldı. Bu şirketler, Jaques and Son’ın Ping Pong masalarına benzer oyun ve oyuncak satışı yapıyordu. John Jacques, 1901’de İngiltere’de oyun adını tescilleştirdi. Amerikan isim hakları Parker Brothers’a satıldı. 12 Aralık 1901’de İngiltere’de “Masa Tenisi Federasyonu” kuruldu. Dört gün sonra da “Ping Pong Federasyonu” kuruldu. Benzer sene Masa Tenisi Çin’e getirildi. 1903’te, iki federasyon birleşerek “Masa Tenisi Federasyonu” oldu ve bu federasyon 1904’te hükmünü yitirdi. 1920’lerin başında oyun, İngiltere ve Avrupa’da tekrar canlanmaya başladı. 1922’de “Masa Tenisi Federasyonu,” “İngiliz Masa Tenisi Federasyonu” oldu. 1926’da Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu kuruldu. 1988’de Masa Tenisi, Seoul, Güney Kore’de olimpik bir spor şekline geldi.

 

Kurallar

Fotoğraf: Jasper Fields

Tüm kurallar, Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu tarafından hazırlanmış ve yürürlüğe geçirilmiştir. Yarışmasız etkinlikler olmadığı sürece benzer kurallar ping pong için de geçerlidir. 1938’de Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu, genel olarak Amerikan oyuncular tarafından yapılmış olan parmakla servisi yasakladı. 2006’da zehirli organik çözücü kullanılan zamkların yasaklandığı duyuruldu. 2008’de bütün Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu çocuk müsabakalarında, zamklarda yasadışı uçucu organik bileşiklerin kullanımını yasaklandı.

Ekipman

Masa tenisi ve ping pong ekipmanları benzerdir fakat yarışmasız etkinliklerde ping pong oynarken raket, top, ağ ve masa yüzeyi materyali değişiklik gösterebilir. 1900’de İngiliz James Gibb Amerika’dan dönerken yeni, içi boş, selüloit bir top getirdi. Eskiden kullanılan sert lastik ya da mantar toplar yerini plastik malzemeye bıraktı. 1902’de İngiliz E.C Good, topa falso verebilmek için raketinin üstünü pürüzlü lastikle kapladı. Ekipman yönetmeliği toptan Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu tarafından oluşturuldu ve zorunlu hale getirildi. 1960’da raket üstündeki pürüzlü lastik veyahut süngerin kalınlığı standart hale getirildi. 1938’de Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu, ağ uzunluğunu 6-3/4 inçten 6 inçe indirdi. 2000’de Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu, top çapını 40mm’ye yükseltti. Resmi top ağırlığı, 2,7 gramdır. Selüloitten yahut benzer plastik malzemeden yapılmış olan topun rengi mat turuncu yahut beyaz olabilir. 2001’de, puanlama sistemi beş veyahut yedi setlik maçlarda 11 puan olarak değiştirildi.

 
 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Kronometre nasıl kurulur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?