Pesto sos tarifi

Ayıklayıp yıkadığınız ve muhakkak sebze kurutucuda kuruttuğunuz fesleğenleri, parmesan peynirini ve yağsız teflon tavada kısa bir zam...

 

Pesto sos, İtalyan mutfağına ait bir sostur. Bütün malzemeler blendır, mikser olmadığı dönemlerde havanda dövüldüğü için adına pesto denmiş, nitekim bu kelime İtalyanca dövülmüş, ezilmiş anlamına gelir.

Pesto sos tarifi - Malzemeler

Ayıklayıp yıkadığınız ve muhakkak sebze kurutucuda kuruttuğunuz fesleğenleri, parmesan peynirini ve yağsız teflon tavada kısa bir zaman kavurduğunuz çam fıstıklarını rondoda çekin. Rondo haznesinin kokuşmaması için sarımsağı önce havanda dövüp sonra karışıma eklemek iyi olabilecektir. Tuzu koyun. Rondoyu aralıklar ile çalıştırın. Bu aralarda zeytinyağını az az ekleyin.

İşte tamamı bu kadar! Pesto sos hazır. Afiyet olsun.

Bu sos pişirilmez, tüm malzemeler özleşinceye kadar püre durumuna getirilir. Bu günlerde marketlerde hazır pesto soslar satışa sunulmaktadır. Fakat evde yapılmış olan pesto sos bir başkadır! Kaldı ki pesto sos yapımının hiçbir meşakkati olmadığı gibi yemyeşil fesleğenle hemhal olmak çok da eğlencelidir.

Vaktiniz bolsa pesto sosu, ihtiyaçtan fazla yapıp kalanı buzdolabı poşetinde derin dondurucu da saklayabilirsiniz.

Pesto sosun etken maddesi sosa yemyeşil rengini ve güçlü aromasını veren fesleğendir. İlkbahar ve yaz mevsimindeki aylarda bolca bulabileceğimiz o buram buram kokan taze fesleğenle harika pesto sosları yapılmaktadır.

Pesto sos hangi yemeklerde kullanılır?

 

Genelde makarna ile tüketilmesinin peşi sıra et ve balık yemeklerinde de iyi bir kombin oluşturmaktadır. Atıştırmalık ve aperatiflerde kullanılmaktadır. İsteğe göre salatalarda, pizzalarda tercih edilir. Sebze çorbalarının üstüne pesto sos gezdirebilirsiniz. Alternatif tatlar arıyorsanız pilavla deneyebilirsiniz. Ek olarak sandviç arasında veya kahvaltıda kızarmış ekmek üstünde sürüp yemenin de tadına doyum olmaz. Pesto sosa banıp banıp yiyeceğiniz galetelerin alışkanlık yapması ise kaçınılmaz olur.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Bayat ekmek nasıl değerlendirilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?