Peptik ülser belirtileri

Peptik ülserin oluşumunda helikobakter pylori isimli bakteri önemli yere sahiptir.  Aspirin ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaçların ...

 

Midede ve onikiparmak bağırsağında görülebilen hastalık, asidik peptik sıvısının dokulara hasar vermesiyle oluşur. Onikiparmak (duodenum) ülseri, mide ülserine kıyasla çok çok sık görülmektedir. Bunun yanında ilerleyen yaş, hastalığa yakalanma riskini yükseltir. Duodenum ülseri, genelde 20- 50 yaş arasında görülürken, mide ülserinde 30- 60 yaş aralığında daha sık görülmektedir.

Nedenleri nelerdir?

Peptik ülserin oluşumunda helikobakter pylori isimli bakteri önemli yere sahiptir.  Aspirin ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaçların (NSAİİ) kullanılması da peptik ülser oluşumunda etkili olmaktadır. Buna ek olarak beslenme alışkanlıkları, stres, tedavi edilmeyen ve altta yatan diğer hastalıklar da asit oluşumunu arttırarak ülser oluşumuna neden olabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Ülserin boyutuna ve oluşumuna göre kimseden kişiye değişebilen belirtiler gözlenebilir. İlk aşamalarında ekşime ve hazımsızlık hissi belirgindir. Daha sonraki zamanlarda ağrı ve yanma ile hastalık kendini göstermeye başlar. Ağrı geceleri ve gündüzleri, yemekten sonraki birkaç saat içinde şiddetlenir. Bulantı, kusma, şişkinlik, gaz, erken doyma hissi, mideye baskı uygulandığı zaman acıma gibi belirtiler görülmektedir. Oluşan ülserin tedavi edilmemesi halinde, mide içindeki kanama dışkıda da görülebilmektedir hale gelir. İlerlemiş vakalarda kanamanın etkisi ile dışkının rengi koyulaşır.

Bütün hastalıklarda olduğu gibi peptik ülserde de erken tedavi önemlidir. Tedaviyi desteklemesi ve hastalığın nüksetmesini önlemek için beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekmektedir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Dil bozukluğu nasıl giderilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?